Política

França plora la mort del professor que va mostrar caricatures de Mahoma

El govern francès anuncia un homenatge per al docent, convertit en heroi involuntari de la República

La policia deté nou persones vinculades amb el crim

Un heroi involuntari de la República. La comunitat educativa francesa va despertar-se, ahir, consternada, l’endemà de l’assassinat del professor Samuel Paty. El govern francès va anunciar que, dimecres que ve, se celebrarà un homenatge nacional a aquest ensenyant d’història i geografia d’un institut de Conflans-Sainte-Honorine, al nord-oest de la regió parisenca. En poques setmanes, ha passat de ser un anònim professor d’institut a convertir-se en un màrtir de la llibertat d’expressió. Paty va ser decapitat després de veure’s involucrat en tota una controvèrsia amb alguns pares d’alumnes per haver mostrat unes caricatures de Mahoma.

Durant una classe d’ensenyament moral i cívic (l’equivalent francès de l’educació per a la ciutadania), Paty va ensenyar als seus alumnes de secundària els dibuixos satírics del profeta musulmà de la revista Charlie Hebdo per explicar-los el significat de la llibertat d’expressió. Abans de fer-ho, va demanar als estudiants de confessió musulmana si volien sortir de l’aula per no xocar-los (l’islam sunnita prohibeix la representació de Mahoma). Això va molestar alguns dels pares, que fins i tot van denunciar el professor. Un d’ells va expressar la seva incomprensió en un vídeo de Youtube. I, tot plegat, va desembocar en una pluja d’amenaces contra el professor i l’institut.

Després que l’autor d’aquest atac terrorista fos abatut, divendres, la policia va detenir, ahir, nou persones per a la investigació del cas. Entre elles, hi havia el pare que s’havia indignat en les xarxes, la germanastra del qual s’havia unit el 2014 a les files d’Estat Islàmic a Síria. També es trobava retingut el militant islamista Abdelhakim Sefrioui, que, a principi d’octubre, havia anat a l’institut junt amb un dels pares per demanar la destitució del professor. Es desconeix, però, l’existència de vincles entre les famílies d’alumnes i el responsable de l’atemptat.

La fiscalia antiterrorista va precisar que l’assassí es deia Abdoulakh A. i era un refugiat txetxè, de 18 anys, que vivia des de feia 12 anys a França. Aquest va publicar una fotografia del cap decapitat del professor en el seu compte de Twitter, en què no dissimulava la seva simpatia envers el fonamentalisme islamista. Un acte bàrbar que va glaçar la sang de la comunitat educativa francesa. “És el cor de l’escola que ha estat atacat: la seva missió d’aprenentatge i emancipació”, va reaccionar el principal sindicat educatiu SNES-FSU. A més, van multiplicar-se a les xarxes els missatges amb l’etiqueta #jesuisprof, que evocava el #jesuisCharlie de fa cinc anys després de l’atemptat contra la revista.

Un centenar de professors, pares i alumnes de l’institut ensagnat van concentrar-s’hi, ahir al matí, per recordar Samuel Paty, de 47 anys i pare d’un nen. “Hem de poder pensar, dibuixar i escriure. Voldria que l’escola de la República pugui viure lliurement, que aquest lema que està escrit en cada façana pugui continuar inspirant-nos”, assegurava Marie, mare d’un estudiant del centre, en declaracions a Libération. Com la majoria de pares, destacava el caràcter tolerant i dialogant de la víctima.

“Gairebé sis anys després de l’assassinat de l’equip de Charlie Hebdo, torna a ser la llibertat d’expressió la que es troba en el cor d’un acte de la barbàrie. És de nou un intel·lectual [...] qui ho paga amb la seva vida”, lamentava, ahir, Le Monde en l’editorial. Organitzacions antiracistes i sindicats educatius organitzen, avui a la tarda a París i en d’altres localitats, concentracions en homenatge al professor Paty. Així recordaran aquest màrtir involuntari dels valors republicans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

polònia

Tusk avisa d’una “era de prebèl·lica” a Europa

barcelona
política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona