Política

Bakú i Erevan s’acusen de violar la treva al Karabakh

Els combats entre les dues parts s’han intensificat tot i l’alto el foc acordat amb la mediació del govern rus

Els dos bàndols asseguren que continuen compromesos amb l’acord tot i els retrets

Armènia i l’Azerbaidjan es van acusar ahir mútuament de violar un nou alto el foc humanitari en la lluita sobre l’enclavament en disputa de l’Alt Karabakh, hores després que s’hagués acordat. La treva pactada dissabte va entrar en vigor a mitjanit després que l’alto el foc d’una setmana acordat amb la mediació de Rússia no hagués servit per aturar els combats més sagnants que hi ha hagut al Caucas Meridional des de la dècada de 1990. Almenys 750 persones han mort des que van començar les hostilitats el 27 de setembre.

El Ministeri de Defensa àzeri va dir que la regió d’Agdam, adjacent a l’Alt Karabakh, estava sota el bombardeig armeni. Va explicar que durant la nit les unitats militars armènies van obrir foc d’artilleria al llarg de la frontera, una acusació que Armènia va negar. Segons fonts armènies, l’exèrcit de l’Azerbaidjan va disparar dues vegades durant la nit i va utilitzar l’artilleria. Erevan va acusar Bakú d’haver rebutjat la seva petició de retirar els soldats ferits del camp de batalla.

Civils morts

Segons responsables de l’Alt Karabakh, 673 dels seus combatents han perdut la vida des que van començar els combats. Pel que fa als azerbaidjanesos, les autoritats no han informat de baixes militars, però asseguren que han mort una seixantena de civils i que 270 han resultat ferits.

La continuació dels combats ha tornat a fer témer que el conflicte s’estengui i obligui tercers països a intervenir-hi directament. Turquia ha expressat el seu suport explícit a l’Azerbaidjan, que reclama la sobirania sobre un territori, el de l’Alt Karabakh, teòricament sota administració àzeri, però que, a la pràctica, funciona de manera autònoma i és governat per la població armènia que hi viu.

Rússia és l’aliat d’Armènia, amb qui té un tractat de defensa, però manté, alhora, vincles estrets amb l’Azerbaidjan. Per això va prendre la iniciativa diplomàtica i va forçar l’alto el foc entre les dues parts que ara els dos bàndols s’acusen mútuament d’haver trencat

L’alto el foc anterior, a principis d’aquest mes, tenia com a objectiu permetre que les dues parts intercanviessin detinguts i cadàvers dels combatents morts en els enfrontaments, però va tenir poc impacte.

Tot i les acusacions mútues, teòricament tant l’Alt Karabakh com l’Azerbaidjan encara estan compromesos amb l’alto el foc patrocinat per Moscou. Tot i això, cap de les parts va abandonar el to amenaçador ni els retrets. L’Azerbaidjan va recordar que es “reserva el dret de prendre contramesures per protegir els seus civils i les seves posicions”, segons va dir el Ministeri d’Exterior, mentre que Armènia va retreure a Bakú que hagués rebutjat l’intent d’acord per retirar els soldats ferits del camp de batalla amb la mediació del Comitè Internacional de la Creu Roja. Les autoritats àzeris sostenen, en canvi, que estan disposades a crear un corredor humanitari amb la mediació de la Creu Roja.

LA XIFRA

750
persones
, com a mínim, han mort en els combats de les darreres setmanes a l’Alt Karabakh.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia