Política

La pandèmia posa a prova el federalisme a Alemanya

Els contagis escalen fins als 11.200 diaris en un país on les competències estan en mans dels lands

Baviera, l’estat amb més sentit d’identitat pròpia, reclama un paper més fort al govern de Merkel

Un ministre de Sanitat, Jens Spahn, en quarantena després d’haver donat positiu de Covid-19; una màxima de contagis diaris –11.287– que depassa els càlculs d’Angela Merkel, i Baviera, un land amb un clar sentit d’identitat pròpia, que reclama del govern estatal mesures comunes. La pandèmia ha collat un país on, fins ara, s’havia controlat millor que en altres a Europa la corba dels contagis, i on les regions més pròsperes, com la bavaresa, defensaven amb fermesa el federalisme.

Per la cancellera, no hi ha dubte que el federalisme “ha demostrat els seus valors” també enmig de la pandèmia, malgrat que a ella mateixa se li atribueixi una crisi d’autoritat. De cadascuna de les reunions que ha mantingut aquests mesos amb els líders regionals n’han sortit pautes de comportament comunes. Immediatament després, cada land ha tirat pel seu cantó, d’acord amb el seu criteri. Uns han implantat la prohibició d’allotjament als ciutadans procedents de regions de risc; d’altres no ho han fet; l’ús de la mascareta és o no obligatori al carrer o a classe segons ho decideixi l’autoritat de torn. Al capdavall, la implementació de les mesures que afecten la pandèmia correspon als poders regionals. El model federalista alemany, dissenyat per impedir centralismes forts, resisteix. Però entre els ciutadans creix també l’ànsia d’eines comunes per fer front a un virus que no coneix límits territorials.

Ni Merkel ni l’Institut Robert Koch (RKI), competent en la matèria a Alemanya, volen modificar l’estratègia de l’acció territorial diferenciada. Lothar Wieler, el president del RKI, ha marcat com a criteri clau la incidència de 50 contagis per 100.000 habitants en una setmana per recomanar mesures especials.

La cancellera s’hi subjecta, tot i que ella mateixa va advertir fa quinze dies que, d’acord amb els càlculs exponencials, si no s’atura la corba per Nadal hi haurà 19.200 contagis diaris. Les xifres d’ahir van deixar curt aquest càlcul. La mitjana nacional és ara de 56,2 contagis setmanals per 100.000 habitants, mentre que fa quinze dies n’eren 20.

Dels 300 contagis diaris de juny s’havia passat als 2.000 a l’agost. Al setembre eren 6.000 i a l’octubre s’han disparat fins als 11.200 d’ahir. La defensa de l’acció territorial es basa en el fet que al districte més afectat, la població bavaresa de Berchtesgaden, la incidència setmanal és de 296 contagis per 100.000 habitants, mentre que a d’altres –com ara Stendal, a l’est–, s’està en els 4,6. A escala del land, Baviera té una mitjana de 61,3 contagis, mentre les regions de l’est del país se situen en els 19. L’antic territori comunista, afectat pel despoblament endèmic, sembla, de cop, el “guanyador” enmig de la crisi.

El líder bavarès, Markus Söder –a qui es veu com a possible candidat del bloc conservador per succeir Merkel a la cancelleria, en les eleccions de l’any vinent–, no afluixa.

Òbviament no es pot confinar la població allà on la incidència és mínima. Però aspira que, amb nivells d’incidència semblants, s’apliquin mesures semblants.

Ara mateix, el segon districte més afectat del país és el barri berlinès de Neukölln, amb 214,6 contagis setmanals per 100.000 habitants. A Berchtesgaden han tancat escoles i botigues i els seus habitants no poden sortir del territori si no és per causes de força major.

A Neukölln no hi ha cap restricció especial. Els residents d’aquest barri de la capital poden moure’s pràcticament per tot el país, fora dels pocs llocs on ha prosperat –perquè ho han decidit les autoritats i no ho ha revocat la justícia– la prohibició d’allotjar-se a qui vingui de zones de risc.

LA XIFRA

56,2
contagis
setmanals per 100.000 habitants es registren actualment de mitjana a Alemanya.

L’ex-primera ministra belga, ingressada a l’UCI

La titular belga d’Afers Estrangers i ex-primera ministra, Sophie Wilmès, està ingressada per Covid-19 a l’UCI. El seu estat és estable i està conscient, segons va informar ahir un portaveu.

La regió de Roma s’afegeix avui al toc de queda

La regió del Laci, amb 5,8 milions d’habitants i capital a Roma, inicia avui un toc de queda que començarà a la mitjanit i acabarà a les 5 del matí. Llombardia i Campània, la regió de Nàpols, ja l’apliquen.

Els pitjors rebrots als EUA es donen en zones rurals

Els pitjors rebrots de Covid-19 als EUA es registren ara en zones rurals, segons The New York Times. Des de l’estiu, els casos i les morts per càpita en aquestes àrees superen els de les ciutats.

França estén les restriccions en superar el milió de casos

El govern francès ha estès el toc de queda nocturn ja vigent a París i la seva regió a 38 departaments més. La mesura, per sis setmanes, afectarà a partir d’avui 46 milions de francesos. L’executiu ha pres aquesta decisió després que França hagi superat, com l’Estat espanyol, el milió d’infectats. “Diguem-ho clar: la situació és greu”, va admetre el primer ministre, Jean Castex.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Manifest en suport de Puigdemont amb 250 personalitats

barcelona
Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona