Política

El debat cívic entre Trump i Biden no deixa guanyador

El cara a cara dels candidats a la Casa Blanca mostra dos rivals antagònics que reflecteixen la divisió del país

El president desaprofita una oportunitat de revertir uns sondejos adversos

En les últimes tres setmanes, més de cinquanta milions de nord-americans han votat de manera anticipada, centenars han mort per coronavirus, i les enquestes continuen sent desastroses per al president Donald Trump. Falten només deu dies per a les eleccions i els mals auguris per al republicà es mantenen.

Necessitava un gir copernicà en l’últim debat del cicle electoral, darrera oportunitat per intentar canviar la direcció de la cursa. El president va apostar per un posat més moderat, serè, educat; res a veure amb el caos de l’anterior cara a cara, ple d’interrupcions. L’amenaça que se silenciés el micròfon, mesura extrema adoptada per l’organització per evitar el desastre del primer debat, va tenir un efecte immediat.

Davant seu, Biden es va mostrar sòlid, propositiu i sense fissures. Deixar de banda l’espectacle i apostar per la substància va permetre comprovar el que tothom ja sabia: tot i que tots dos són homes blancs septuagenaris, són perfils totalment oposats, rivals amb visions antagòniques. No coincideixen en absolutament res, imatge de la divisió profunda del país.

Que fos cívic no significa que no hi hagués atacs. Tots dos hi van arribar preparadíssims, amb frases fetes en un guió gens improvisat. Acusacions mútues de corrupció, airejament d’escàndols diversos. Cap dels cops, però, va acabar de tombar l’altre, per inconsistència del ganxo o perquè el rival era prou esquiu.

Per primera vegada es va parlar d’immigració, no perquè sigui un tema de campanya, sinó perquè el dia abans el govern dels EUA havia reconegut haver “perdut” els pares de més de 500 nens que va separar a la frontera amb Mèxic. “És criminal”, va atacar Biden. “Estem treballant de valent per resoldre-ho”, va respondre, replicant que la culpa de tot el desgavell migratori és de l’administració Obama.

En qualsevol tema hi ha un xoc frontal entre els dos, sobre canvi climàtic o geopolítica. Mentre Trump assegurava que la pandèmia ja està desapareixent, Biden alertava d’un “hivern fosc”. Mentre l’un culpava la Xina del coronavirus, l’altre argumentava que algú “responsable de tantes morts no hauria de continuar sent president dels EUA”.

El republicà, que encara competeix com si fos un aspirant i no l’inquilí del Despatx Oval, presentava Biden com un polític de tota la vida, “molta paraula i poca acció”. El demòcrata, conscient del seu lideratge en els sondejos, desgranava els punts dèbils de l’actual Casa Blanca. Sense escarafalls ni errades greus, el debat va ser un combat nul que deixa les coses com estaven: amb Biden al capdavant amb un avantatge sòlid.

LA XIFRA

50
milions
de nord-americans ja han votat de manera anticipada en les eleccions presidencials del 3 de novembre.

El candidat republicà vota avui

Donald Trump se sumarà avui als milions de nord-americans que aposten pel vot anticipat. El president, que ha canviat el seu domicili censal de Nova York a Florida, aprofitarà que farà campanya al seu estat adoptiu per passar per un col·legi electoral i votar, un gest que espera que animi l’electorat republicà d’un estat cabdal per a la reelecció. El president, reticent al vot per correu, en canvi està insistint als seus seguidors que votin presencialment abans del 3 de novembre allà on sigui possible, per assegurar-se que la nit electoral té un avantatge en el recompte inicial, encara sense el massiu vot per correu, i així cantar victòria anticipadament. El vicepresident Mike Pence s’ha afegit a l’estratègia i va votar ahir a Indiana.

Qui també ha votat anticipadament, en aquest cas per correu, és l’expresident Barack Obama, que va fer un vídeo tutorial sobre com s’ha d’emplenar la papereta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES