Política

El TSJC redueix gairebé tres mesos la inhabilitació del president Torra

Compliria la pena pel cas de la pancarta el gener del 2022

Li manté la pensió i els honors d’expresident, tot i que el jutge Barrientos sosté que calia retirar-los-hi

El Tribunal Superior de Justícia (TSJC) va resoldre ahir que a la condemna de divuit mesos d’inhabilitació de Quim Torra com a president de la Generalitat li escurçarà un de cada tres dies des que la JEC li va retirar l’acta de diputat de JxCat, des del gener del 2020 fins que la condemna va ser ferma, el 28 de setembre passat. Són uns 82 dies, que implicarà reduir el càstig per no haver retirat una pancarta a favor dels presos polítics i exiliats gairebé tres mesos i quedaria complert cap al gener del 2022. Torra té una segona causa penal per la no retirada de la pancarta.

En la interlocutòria, el tribunal també fixa que no se li retiraran les prerrogatives econòmiques (sou durant quatre anys) i honorífiques d’expresident de la Generalitat. El president del TSJC i del tribunal, Jesús María Barrientos, va fer un vot en contra, en considerar que la categoria d’expresident “és inherent” a la de president i, per tant, comporta la pèrdua d’aquests drets fins que no s’hagi complert la condemna. “Fins i tot podria incentivar el delicte”, sosté Barrientos.

El magistrat Jordi Seguí, ponent de la resolució, manté la mateixa posició que el fiscal i considera que la inhabilitació és per a “càrrecs anàlegs” al de president; és a dir, càrrecs públics electius i de govern local, autonòmic i estatal, mentre “aquesta figura de dignitat no té representació executiva”, com recull la llei de l’estatut de l’expresident del 2003, reformada el 2015, pel cas Pujol, per retirar-los-hi en cas de situació greu.

Delgado i l’absolució de Trapero

La fiscal general de l’Estat, Dolores Delgado, ha admès que la sentència de l’Audiencia Nacional que absol el major dels Mossos d’Esquadra i l’excúpula d’Interior és “molt contundent i sòlida”, i per això cal “analitzar-la detingudament” per decidir si hi presenten recurs en contra, tenint en compte la sentència del Suprem. Delgado recorda que una sentència absolutòria és més difícil de recórrer en contra perquè només es pot fer si s’ha fet una interpretació irracional de les proves. En una entrevista a Eldiario.es i Infolibre, recollida per l’ACN, Delgado ha afirmat que el procediment de l’Audiencia Nacional i el del Suprem van començar amb un altre fiscal general, “que va tenir una intervenció directa i activa”. Pel que fa als indults dels presos polítics, hi declara que la fiscalia tindrà en compte tots els aspectes i “específicament” els de la sentència, “que en molts aspectes és clau”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Les protestes propalestines es traslladen als campus dels Estats Units

barcelona
Estats Units

Un editor de premsa groga reconeix que va afavorir Trump en la campanya de 2016

Barcelona
estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona