Política

Creixen les protestes en el món musulmà contra Macron i les caricatures

Milers d’islamistes es manifesten a Bangladesh i l’Iran crida l’encarregat de negocis francès

París prepara la dissolució d’entitats considerades integristes

Milers d’islamistes es van concentrar ahir a Dhaka per protestar contra els recents comentaris del president francès, Emmanuel Macron, sobre l’islam i la seva defensa de les caricatures de Mahoma després de la decapitació d’un professor a càrrec d’un gihadista txetxè, el 16 d’octubre a París. La manifestació, encapçalada pel Moviment Islàmic de Bangladesh, va aplegar unes 15.000 persones i no va poder arribar fins a l’ambaixada de França perquè la policia ho va impedir, però sí que s’hi van cremar fotos de Macron. Protestes semblants van tenir lloc a diversos països musulmans, inclosa Turquia, que lidera un boicot comercial contra els productes francesos.

També el Ministeri d’Afers Estrangers iranià va convocar ahir l’encarregat de negocis francès, Florent Aydalot. La vigília, el cap de la diplomàcia iraniana, Mohamad Javad Zarif, va advertir que insultar els musulmans i els seus sants “només alimenta l’extremisme” i va denunciar “un abús oportunista de la llibertat d’expressió”. En aquest context, les autoritats franceses han demanat als seus ciutadans que extremin la vigilància als països on han proliferat més les protestes i les campanyes de boicot, especialment Tanzània, Bahrain, Kuwait, Turquia, Indonèsia, Bangladesh i Mauritània. El govern francès prepara la dissolució de dues associacions que considera vinculades a l’integrisme islàmic, inclòs el Col·lectiu Contra la Islamofòbia a França (CCIF), perquè, al seu parer, defensa persones que “propaguen el gihad”, la guerra santa. La setmana passada, l’executiu de Castex ja va dissoldre el grup Xeic Iassín, vinculat a Hamàs, i fundat per un presumpte còmplice del jove que va decapitar el professor Samuel Paty.

D’altra banda, Brussel·les va expressar el suport a Macron en l’ofensiva en contra seu i va avisar Turquia que el boicot de productes francesos l’“allunyarà encara més” de la UE. Els EUA van advertir que les tensions entre dos membres de l’OTAN “només beneficien els nostres enemics”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES