Política

Illa retreu l’abstenció del PP i critica “la gran absència de sentit d’Estat” de Casado

El ministre de Sanitat demana un suport “aclaparador” a l’estat d’alarma “pel bé de tots”

Defensa la pròrroga de la mesura al Congrés i alerta que “arriba un hivern llarg amb unes festes diferents”

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha retret l’abstenció del PP en la pròrroga de sis mesos de l’estat d’alarma. Durant el torn de rèplica, Illa ha criticat que, “davant la calamitat més gran en un segle”, Casado ha optat per “la no posició” i ha retret “la gran absència del seu sentit d’Estat”. “Encara és a temps de rectificar el seu vot”, ha dit el ministre al cap de l’oposició. Illa ha afirmat que no voldria estar en el lloc de Casado -immers en una mena de primàries de la dreta, segons Illa- i ha preguntat al PP: “S’entenen vostès mateixos?”. “Tot el que havia guanyat en una setmana, ho perd en l’altra”, ha dit.

El ministre de Sanitat ha retret que el líder dels populars no utilitzi “arguments sanitaris” i sembli més pendent de combatre el govern espanyol que la covid-19. “La seva abstenció ha de ser crítica però no vergonyosa, l’abstenció és la inanitat en un debat sanitari, en una qüestió d’Estat”, ha remarcat.

Illa també ha retret a Casado que parli d’humilitat i creu que hauria de fer com ell i donar la raó als ciutadans que no entenen que anés a l’acte multitudinari de ’El Español’ per tenir un “mínim de legitimitat quan invoqui els ciutadans”.

El màxim suport

Abans, en la seva primera intervenció al ple per defensar la pròrroga de l’estat d’alarma, el ministre de Sanitat ha demanat un suport “aclaparador” a l’estat d’alarma i ha advertit el PP que ha de triar entre la “confrontació” de la ultradreta i el “sentit d’Estat”. Ha advertit que la situació demana “responsabilitat” a tothom perquè “venen setmanes molt dures” i “un hivern llarg” on “tindrem unes festes diferents a les que ens haurem d’adaptar”.

Illa ha fet un discurs de 45 minuts on ha demanat “un esforç més per protegir els més vulnerables”. “La ciutadania comença a estar cansada de mesos de sacrificis”, ha admès, però “no és el moment de relaxar mesures” perquè “encara queda un horitzó ampli per davant”.

Illa s’ha dirigit a la bancada del PP –que ja ha avançat la seva abstenció- per demanar que “reflexioni” i “encerti” en el seu vot, perquè el govern espanyol està fent “el mateix” que estan fent altres executius d’Europa. “La ultradreta ha optat la confrontació” i ha de decidir “si és un partit d’Estat”. “És el moment de la política adulta, dels consensos”, ha sentenciat.

En aquest sentit ha insistit que el PP ha d’optar per ser una “oposició constructiva”. “Espero que pel bé de tots triïn unir forces amb el govern per donar una resposta contundent a la segona onada”.

Cinc milions de descàrregues del Radar Covid

Illa ha avançat que l’aplicació Radar Covid ja acumula cinc milions de descàrregues i ha explicat que serà interoperable amb altres països de la Unió Europea que també estan adherits al node europeu d’interoperabilitat per a aplicacions de rastreig. Serà a partir d’aquest divendres 30 d’octubre i alguns dels països són Alemanya, Itàlia, Dinamarca, Croàcia, Irlanda o la República Txeca. A Espanya, l’app ja té més de cinc milions de descàrregues.

Objectiu: Menys de 25 casos per cada 100.000 habitants

En aquest marc ha apuntat que l’objectiu del seu executiu és que hi hagi menys de 25 casos per cada 100.000 habitants, menys del 4% de positivitat i menys del 5% d’ocupació de les UCI per covid. L’escenari actual, ha sentenciat, és “molt preocupant” perquè a les portes de l’hivern “tenim un risc alt” i “estem plenament immersos en la segona onada de la pandèmia, la covid s’estén per tot el Món a gran velocitat”, i amb el canvi d’estació “el nostre país veu agreujada la seva situació”.

Sis mesos revisables als quatre

Illa ha detallat els elements bàsica d’aquest estat d’alarma, que té “un horitzó temporal ampli” que permet que les CCAA activin o desactivin” les mesures “en funció de l’evolució” de la pandèmia.

Són sis mesos fins el 9 de maig, però es podran revisar al quart mes, el 9 de març, per part del Consell Interterritorial i per la Conferència de Presidents, d’acord a l’entesa assolida amb ERC. Sánchez compareixerà cada dos mesos i Illa mensualment.

L’estat d’alarma que s’aprova aquest dijous situa els presidents autonòmics com a competències delegades per a l’aplicació de mesures i estableix un toc de queda de 11h a 6h que les CCAA poden avançar i endarrerir una hora al seu criteri.

Els presidents poden imposar confinaments complets o parcial del seu territori, com han fet diverses CCAA, i poden limitar el nombre de persones que es poden reunir a espais públics o privats a sis persones, com també han fet la majoria de les CCAA.

El govern espanyol encara el debat amb els suports garantits un cop aquest dimecres va assolir un acord amb ERC perquè l’estat d’alarma es revisi al cap de quatre mesos –tal com va oferir el president espanyol, Pedro Sánchez- i que el propi Sánchez hagi de comparèixer al Congrés dels Diputats cada dos mesos.

El PP ja ha avançat la seva abstenció, i l’executiu espanyol comptarà també amb el suport de la majoria dels seus socis parlamentaris. Una de les incògnites de la jornada és que fran els quatre diputats de JxCat un cop els quatre del PDeCat ja han avançat la seva intenció de votar a favor de la mesura, cosa que pot propiciar un vot diferenciat.

Sánchez aconseguirà d’aquesta manera previsiblement l’aval del Congrés per a un estat d’alarma de sis mesos, fins el 9 d’abril, amb la condició de comparèixer cada dos mesos i la possibilitat que el 9 de març el Consell Interterritorial de Sanitat revisi la mesura per decidir si s’aixeca o no.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona