Política

La frase. El ‘New York Post’ ja pot piular

Guanyarà Biden, però no es pot dir

sondejos · Les enquestes pronostiquen la victòria del candidat demòcrata, però el fantasma de la desfeta de Clinton fa dubtar els analistes

Trump ja no es pot vendre com un antisistema i ha de defensar la seva obra de govern

El president s’aferra al factor sorpresa del 2016 i al relat èpic de la remuntada que tant agrada al país

Joe Biden guanyarà les eleccions presidencials de dimarts. Això és, si més no, el que estarien dient, a hores d’ara, tots els mitjans si no fos pel cataclisme del 2016, quan Trump es va imposar a Hillary Clinton en contra del que deien la majoria de pronòstics.

Quatre anys més tard, el candidat demòcrata ho té tot a favor per guanyar. El marge de diferència en intenció de vot arreu del país respecte al republicà és més alt que el que tenia Clinton en vigílies de les presidencials passades (7,8 punts, segons l’última mitjana d’enquestes de Real Clear Politics) i té millors percentatges que l’ex-secretària d’Estat als estats clau, on es juga la Casa Blanca. Fins i tot té possibilitats de guanyar a Texas, un estat on els demòcrates han perdut sempre des del 1976. El partit de Trump, a més, va perdre terreny en les eleccions legislatives de mig mandat, el 2018, i el país viu sota els efectes d’una pandèmia mundial que el mandatari gestiona de manera caòtica.

Les enquestes s’equivoquen, avisen els analistes polítics i el president nord-americà sempre que pot. Va passar amb el referèndum del Brexit, amb el del procés de pau a Colòmbia, en les presidencials del 2016 i en moltes altres ocasions. Els responsables de les empreses enquestadores es defensen. Diuen que no van errar tant en les prediccions del 2016, que es podrien haver decantat cap al costat de Clinton per un grapat de vots.

Ara asseguren que han revisat els seus mètodes i que ja no tornaran a subestimar la magnitud de la població blanca amb estudis primaris, un grup demogràfic que, tradicionalment, dona suport als republicans, i que en gairebé totes les enquestes va estar infrarepresentat.

Si, com diuen, aquest biaix s’ha corregit, Trump ho té magre. El candidat republicà, a més, afronta un escenari molt diferent del que hi havia el 2016. Aleshores, el magnat era un candidat heterodox, que prometia enfrontar-se al sistema “corrupte” de Washington representat per una ex-primera dama, ex-secretària d’Estat i exsenadora bregada en mil batalles polítiques.

Ara, li agradi o no, Trump és l’establishment; concretament, el màxim exponent institucional. Ja no pot vendre solucions màgiques, com el mur amb Mèxic que havien de pagar els mexicans i que havia de protegir els Estats Units de “criminals”, perquè ara té el pes d’una obra de govern que, en molts casos, contradiu obertament les seves promeses electorals. La il·lusió del canvi, lògicament, també s’ha esvaït.

Per si no n’hi hagués prou, al davant ja no hi té una dona com Clinton, que, tot i que ningú dubtava de la seva preparació per al càrrec de presidenta dels Estats Units, creava molta divisió. Dit d’una altra manera: no queia bé i no podia competir amb el discurs de Trump, simple, directe i dirigit sovint a les baixes passions dels ciutadans.

Joe Biden no té la grapa de Barack Obama, ni la de Bill Clinton, però representa molt bé la calma que molts troben a faltar en la política nord-americana personificada pel seu exuberant president. Biden ho sap i ho explota: en els debats, amb el seu to calmat; en els mítings, amb la cura extrema per respectar les mesures de seguretat perquè no es propagui el coronavirus.

Trump no s’enfronta a Biden. Se les haurà amb ell mateix, amb el personatge histriònic que ha creat i que dimarts serà sotmès a un plebiscit. La major part de les enquestes deixen molt clar que Trump té les hores comptades, però el president s’aferra al fantasma del 2016. “Tot plegat són notícies falses”, diu de les enquestes, i anuncia una onada de color vermell republicà.

I, és clar, després del precedent de fa quatre anys, ningú no gosa contradir-lo gaire. Tot pot ser, i això, aquesta esperança, aquest relat èpic de la remuntada, tan hollywoodià, li dona oxigen.

Falten 2 dies

Els nostres metges guanyen més diners si diuen que algú s’ha mort de Covid

Donald Trump

PRESIDENT DELS ESTATS UNITS

Twitter ha anunciat un canvi en les seves polítiques sobre materials piratejats i divendres va desbloquejar, després de dues setmanes, el compte del diari ‘New York Post’, que va ser suspès el 14 d’octubre després d’haver compartit un article crític amb l’aspirant demòcrata a la presidència dels EUA, Joe Biden. “Hem tornat!”, va piular el compte del diari després que Twitter li aixequés la suspensió, una actuació que havia estat rebuda amb fortes crítiques de censura i d’atac a la llibertat de premsa, especialment per part de polítics del Partit Republicà.

En un dels seus comptes oficials, Twitter va explicar que ha actualitzat les seves polítiques amb relació a materials piratejats, ja que la justificació inicial de l’empresa per bloquejar el compte del ‘Post’ va ser que l’article sobre Biden es basava en materials suposadament obtinguts de manera il·lícita. “Com que el cas específic del ‘New York Post’ ens ha dut a actualitzar la nostra política de materials piratejats, ja no restringirem el seu compte i ja poden tornar a fer tuits”, va dir Twitter.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia