Política

El Congrés rebutja les set esmenes a la totalitat als pressupostos de l’Estat

Ho fa amb el vot dels partits del govern més ERC, PNB, Bildu i Cs

L’executiu espanyol demana als republicans i al partit d’Arrimadas que deixin enrere els “vetos creuats”

El Congrés ha rebutjat aquest dijous per 150 vots a favor i 198 en contra les set esmenes a la totalitat que el PP, Vox, JxCat, CUP, CC, BNG i Foro Asturias havien plantejat contra els pressupostos de l’Estat per al 2021. El govern espanyol ha rebut el suport de les dues formacions que el conformen, PSOE i Podem, però també del “soci prioritari” PNB, en paraules de la ministra Maria Jesús Montero, així com d’ERC i Bildu, que han defensat permetre la tramitació per la necessitat de donar resposta a la pandèmia i negociar millores. També ha rebut el suport de Cs, que ha advertit que plantejarà noves “línies taronja” de cara a l’aprovació definitiva. El govern espanyol ha demanat a ERC i Cs que no facin una política de “vetos creuats”.

Els pressupostos superen d’aquesta manera el primer examen al Congrés dels Diputats i es comencen a tramitar a la cambra. Es debatran ara en ponència, on els grups debatran les esmenes parcials fins l’aprovació del dictamen el 27 de novembre. El Congrés els sotmetrà de nou al ple entre el 30 de novembre i el 3 de desembre.

L’executiu espanyol haurà de buscar ara els suports necessaris per aprovar definitivament els comptes. Montero ha fet evident aquest dijous que el seu executiu no renuncia a un acord que inclogui ERC, Bildu i alhora Cs, tot i que aquestes formacions –i també Podem per boca del portaveu Pablo Echenique- han alertat que haurà d’elegir.

El debat va començar dimecres marcat per l’anunci del dirigent de Bildu Arnaldo Otegi que la seva formació s’obre a fer un ’sí’ als comptes del 2021. Un missatge que va provocar la reacció en contra d’alguns dels barons del PSOE, com el president extremeny Guillermo Fernández Vara, i que abarateix l’opció d’un acord de Sánchez amb els socis de la investidura.

El portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, ha fet referència a aquesta opció durant el debat d’aquest dijous, quan ha advertit Montero que malgrat que per al seu govern seria més fàcil aconseguir un acord amb Cs, una entesa per l’esquerra assegura polítiques socials justes que permetin una solució equitativa de la crisi.

El debat ha estat marcat també per la diferència de criteris al camp independentista. JxCat ha presentat una esmena a la totalitat contra uns pressupostos “insuficients” i ha advertit que la seva formació no pot aprovar els comptes mentre hi hagi presos polítics. Borràs va enviar un missatge directe als republicans reproduint a l’hemicicle els motius pels que aquests van presentar una esmena a la totalitat el 2019.

ERC ha votat en contra de la seva esmena i ha retret a JxCat les crítiques. “ERC no és menys patriota ni menys independentista” per negociar els pressupostos, ha apuntat Rufián, perquè “seguim lluitant per una república catalana amb la mateixa força i determinació que fa 90 anys”.

JxCat ha topat també amb el ’no’ dels seus antics companys de formació, els quatre diputats del PDeCat. Ferran Bel va recordar que aprovar les esmenes a la totalitat implicaria mantenir els pressupostos del 2018 del PP davant “una de les pitjors crisis”.

El PP, per la seva banda, ha aprofitat l’anunci de Bildu per atacar el govern espanyol. Pablo Casado va afirmar que el govern espanyol no pot parlar d’uns pressupostos “de país” quan els comptes portaran “el segell” de Bildu i ERC.

La portaveu del PSOE, Adriana Lastra, ha recordat als populars que totes les formacions al Congrés tenen la legitimitat d’haver estat elegits pels ciutadans. Segons Lastra, de fons hi ha els interessos electoralistes d’un PP que és “incapaç de moure’s de l’extrem”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia