Política

La UE demana a la Xina que restitueixi els diputats pro democràcia destituïts

El govern xinès qualifica de “farsa” i de “desafiament” al país la dimissió dels legisladors

La renúncia opositora deixa tota la cambra en mans de Pequín

L’alt representant de la Unió Europea per a la Política Exterior, Josep Borrell, va dir ahir que la destitució de quatre diputats pro democràcia de Hong Kong “soscava” el principi d’“un país, dos sistemes” i va demanar a les autoritats de l’illa que els restitueixin en els càrrecs. “Aquests últims passos constitueixen un sever cop al pluralisme i la llibertat d’opinió a Hong Kong”, va dir Borrell en un comunicat.

En el mateix sentit es va expressar el conseller de Seguretat Nacional dels EUA, Robert O’Brien, que va acusar la Xina d’haver “violat de forma flagrant” els seus compromisos internacionals i va amenaçar Pequín amb noves sancions, mentre que el govern britànic va acusar la Xina de trencar el compromís de preservar l’autonomia de Hong Kong.

Els diputats de l’oposició pro democràcia a Hong Kong van presentar ahir les cartes de renúncia al seu escó al Parlament de l’excolònia britànica després que quatre d’ells fossin destituïts per no complir la llei de seguretat nacional aprovada per la Xina el juny passat. “Tard o d’hora tots hauríem estat desqualificats”, va assegurar després de fer efectiva la renúncia el president del Partit Demòcrata, Wu Chi-wai.

La reunió del Consell Legislatiu d’ahir va estar marcada per l’absència de representants del bàndol prodemocràtic hongkonguès després que quinze diputats opositors anunciessin dimecres la seva renúncia en massa per protestar pel creixent control de Pequín sobre el legislatiu local. Aquell dia, quatre diputats opositors van ser desposseïts dels seus escons després que el legislatiu xinès aprovés un decret que permet al govern de la ciutat autònoma arrabassar els càrrecs a polítics sense haver de recórrer a instàncies judicials.

El Comitè Permanent de l’Assemblea Nacional Popular va aprovar dimecres una resolució per la qual els diputats perdran immediatament l’escó si promouen la independència de Hong Kong, donen suport a la intervenció estrangera en els afers de la Xina o participen en actes que posin en risc la seguretat nacional. Després de l’expulsió dels quatre parlamentaris, els altres quinze diputats opositors del Consell Legislatiu, de 70 escons, van respondre amb la dimissió.

La sortida en massa deixa el legislatiu de Hong Kong només amb representants favorables a Pequín, que ja eren actualment majoria absoluta, la qual cosa els permetrà aprovar projectes de llei afavorits per la Xina sense cap oposició.

L’Oficina d’Enllaç del Govern de la Xina a Hong Kong va rebutjar la dimissió dels diputats perquè “suposa un flagrant desafiament al poder del govern central i a l’autoritat de la llei bàsica”. “La farsa mostra com alguns legisladors de l’oposició menyspreen els ciutadans pels seus propis interessos polítics”, afirma.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona