Política

Sàmper restitueix Trapero al capdavant dels Mossos

El major comunica la seva “disposició ferma” d’acceptar de nou el comandament del cos

El conseller agraeix a Sallent la feina feta des de l’any passat

El cap de la policia visitarà avui el complex central

Tres anys i mig mes han calgut perquè el major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, torni a ser, a partir d’avui, el comandant en cap del cos. Ahir va comunicar al conseller d’Interior, Miquel Sàmper, la seva “disposició ferma” d’acceptar l’oferta de ser restituït. Sàmper va agrair al fins ara cap de la policia, Eduard Sallent, la feina feta des del juny del 2019; però, després de la sentència de l’Audiencia Nacional, que el 20 d’octubre va absoldre Trapero del delicte de sedició pel referèndum de l’1-O –pel qual la fiscalia demanava deu anys de presó–, el conseller va reiterar al major la voluntat del govern de deixar les coses tal com estaven abans de l’aplicació de l’article 155. Trapero li va demanar aleshores, a Sàmper, uns dies per pensar-s’ho. Fins ahir.

En la legislatura de la restitució –que no es va poder fer en el cas del president o de l’executiu–, Trapero abandonarà les tasques d’oficina que tenia assignades a la comissaria de les Corts quan va ser destituït, l’octubre del 2017, per recuperar la seva feina anterior. Tot això passa coincidint amb el judici que està tenint lloc també a l’Audiencia Nacional sobre els atemptats de Barcelona i Cambrils de l’agost del 2017, en què els Mossos comandats per Trapero van viure un auge de popularitat per la gestió de la crisi.

En la trucada de Trapero a Sàmper, el conseller va respondre-li que faria efectiu el canvi de manera immediata. Dit i fet, a la tarda, el titular d’Interior es va reunir amb el director general de la policia, Pere Ferrer, i el fins ara comissari en cap Sallent, que va ser nomenat el juny del 2019 en substitució del comissari Miquel Esquius. Posteriorment, acompanyat per la secretària general d’Interior, Beth Abad –que al setembre va substituir Brauli Duart amb l’arribada de Sàmper al departament–, i el mateix Ferrer, van mantenir la primera reunió de treball amb el major. Segons un comunicat d’Interior, tots dos van acordar celebrar avui una trobada amb els alts comandaments del cos al complex central dels Mossos, a Sabadell. El comunicat no parla del futur professional de la intendent Teresa Laplana, igualment absolta per l’Audiencia Nacional. El conseller també hi manté converses per sondejar el seu capteniment laboral.

El vicepresident de la Generalitat, en funcions de president, Pere Aragonès, va ser un dels primers a felicitar públicament el cap de la policia. “Ben tornat, major Trapero! Tots sabem de la teva professionalitat i rigor. És un acte de justícia i reparació, retornar les funcions que la repressió va treure’t. Gràcies, Eduard Sallent, per tot aquest temps de servei”, va piular Aragonès.

La restitució era una iniciativa que compartia qui va ser el conseller d’Interior durant la convulsa tardor del 2017, Quim Forn, que de seguida va recordar que Interior va suportar “una purga més gran que la resta de departaments de la Generalitat”. “Van ser destituïts pel 155, a part del major, el secretari general i el director general de la policia. El compromís de Junts per Catalunya és la restitució del govern legítim i això és el que hem de fer ara”, va afirmar a RAC1 quan es va conèixer l’absolució.

Trapero, que mai va perdre el rang de major i que és l’únic que l’ostenta al cos, va declinar el juny del 2018 una oferta de l’aleshores president, Quim Torra, per tornar a dirigir els Mossos. Va considerar que, a causa de la seva situació processal, que encara no s’havia aclarit, no seria convenient per al cos ni per a ell assumir la responsabilitat.

LES DATES

28.10.17
El govern espanyol
va destituir el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, en virtut de l’article 155.

LA FRASE

20.10.20
L’Audiencia Nacional
absol Trapero del delicte de sedició –inicialment la fiscalia l’acusava de rebel·lió.
És un acte de justícia i reparació retornar les funcions que la repressió va treure’t
Pere Aragonès
Vicepresident de la Generalitat en funcions de president


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Junts presenta els candidats del Ripollès

ripoll
guerra a gaza

Qatar diu que està revaluant el seu paper com a mediador

barcelona
política

Illa rebutja ser investit amb els vots de Vox

barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
societat

Manifest en suport de Puigdemont amb 250 personalitats

barcelona
Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona