Política

Puigdemont presentarà batalla pel suplicatori

La “persecució política” i la falta de competència del Suprem seran els principals arguments

 Junts confia que la reforma de la sedició jugui a favor seu en el procediment a l’Eurocambra

Pocs mesos abans de les eleccions del 14-F, el líder de Junts, Carles Puigdemont, i els també eurodiputats Toni Comín i Clara Ponsatí estan a punt per presentar batalla contra el suplicatori del Tribunal Suprem que descongelaria les euroordres. Conscients que hi ha una majoria al Parlament Europeu favorable a aixecar-los la immunitat, tenen coll avall que tot acabarà a Luxemburg.

Abans d’arribar als tribunals europeus, intentaran convèncer els seus companys de l’Eurocambra. El procediment començarà la setmana que ve al Comitè d’Afers Legals, després de mesos de paralització per la pandèmia. El ponent, l’eurodiputat ultraconservador Angel Dzhambazki, exposarà dilluns el cas contra els tres eurodiputats pel referèndum de l’1-O. Una sessió curta en què on s’espera que el comitè els convoqui a una vista. El 3 de desembre o el 7 de desembre sonen com a possibles dates.

Per això a can Puigdemont es preparen per a la cita. Segons fonts de la seva defensa, al·legaran que la causa és una “persecució política” i que el Suprem no és competent per jutjar-los. A més, confien que la reforma del delicte de sedició que preveu aprovar el govern espanyol abans de final d’any també jugui a favor seu.

Un dels pocs motius que permet a l’Eurocambra denegar el suplicatori és que hi hagi sospites fundades que el procediment judicial és un intent d’impedir l’activitat política d’un eurodiputat. “Tenim material abundant per acreditar-ho”, asseguren fonts jurídiques de Junts.

Aprofitant la sentència d’un tribunal belga i la resolució del Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries de l’ONU que desmunten la competència del Suprem, els lletrats de Junts també provaran sort amb aquesta carta com a argument per rebutjar el suplicatori. Per ells, els eurodiputats no són aforats, malgrat que tinguin una immunitat equivalent al d’un diputat al Congrés. És a dir, que no tindrien dret a una jurisdicció privilegiada. Ara bé, des de Junts reconeixen que hi ha un buit legal perquè cap llei, ni espanyola ni europea, precisa que els eurodiputats hagin de ser jutjats al Suprem.

Un cop escoltats els arguments, el ponent proposarà l’aixecament o no de la immunitat en un informe, que el comitè haurà de ratificar abans que passi a mans del ple, previsiblement al gener o al febrer. Si no hi ha sorpreses, aprovaran retirar la protecció als tres independentistes amb els vots, segurament, de populars, socialistes i liberals. El jutge belga podrà llavors reiniciar el llarg procediment d’extradició, durant el qual Puigdemont, Comín i Ponsatí continuaran exercint com a eurodiputats.

LA DATA

16.11.20
Dilluns vinent
el comitè d’Afers Legals del Parlament Europeu discutirà per primer cop el cas dels independentistes.

Inventari d’irregularitats

L’equip d’advocats de Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí ja prepara una ofensiva legal –en paral·lel a les euroordres– contra la tramitació del suplicatori al Comitè d’Afers Legals, presidit per l’eurodiputat de Ciutadans Adrián Vázquez. Com han fet en anteriors ocasions, els tribunals de la UE examinaran el rigor del procediment.

De fet, ja estan fent un inventari de suposades irregularitats. Per exemple, impugnaran que el ponent del cas és del mateix grup parlamentari que Vox, acusació popular en la causa de l’1-O, i que s’hagin fusionat els tres suplicatoris a les seves mans. Tampoc estan conformes que se celebrin les vistes telemàticament perquè dubten que se’n pugui garantir la confidencialitat.

Per ara no s’han trobat precedents en què Luxemburg hagi revertit l’aixecament de la immunitat d’un eurodiputat per part de l’Eurocambra. Per tant, l’equip jurídic de Puigdemont tindrà un repte majúscul per convèncer els magistrats europeus si vol que l’independentisme torni a fer història a la UE.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona