Política

Guerra: “Un règim autoritari com el de Franco va contra el castellà”

Amb el pedigrí de ser un antifranquista del PSOE, Alfonso Guerra, vicesecretari general del partit del 1979 al 1997 i vicepresident espanyol entre 1982 i 1991, va equiparar ahir la Generalitat i la dictadura de Franco per l’esmena de la llengua a la llei Celaá pactada pel PSOE i ERC. “Tots els règims que persegueixen una llengua, el franquisme a Catalunya i el País Basc, o ara a Catalunya el dels nacionalistes, tots tenen trets d’autoritarisme”, va etzibar.

L’ofensa de Guerra no es queda aquí i ataca els vots “menyspreables” que Pedro Sánchez rep al Congrés, on ell va ser diputat 37 anys seguits. Guerra diu que sap la intenció que persegueix ERC apartant el castellà com a vehicular i convertint-lo en “llengua estrangera” a Catalunya. “Si és igual, per què ho han tret? Per què treuen a les famílies la capacitat de recórrer als tribunals, aquest és el problema!”, es va preguntar i respondre a si mateix a TVE.

Guerra va tenir la repulsa d’ERC i dels comuns i el distanciament del PSC. La portaveu d’ERC, Marta Vilalta, veu “absolutament desafortunades i condemnables” les paraules. “El que hauria de fer Guerra és defensar la pluralitat lingüística que hi ha a l’Estat, veure que és la llengua pròpia de Catalunya, el català, la que ha estat perseguida històricament”, hi va afegir. Si bé Joan Mena (En Comú Podem) va instar els socialistes a “desmarcar-se’n”, la vicesecretària primera de PSC, Eva Granados, va invitar Guerra a “llegir els textos” de la llei Celaá i el va situar en el passat. “Guerra va ser un dirigent del PSOE i ara no ho és. El govern i el PSOE parlen per boca dels seus portaveus”, va dir Granados en línia amb Ferraz i amb José Luis Ábalos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia