Política

Aragonès demana “autocrítica” al govern espanyol i retreu la seva falta “de col·laboració” amb mesures econòmiques

ERC reclama a l’Estat un “pla de rescat”

El PSC acusa la Generalitat d’eludir la seva responsabilitat

El vicepresident del Govern i conseller d’Economia, Pere Aragonès, ha aprofitat la sessió de control del ple del Parlament per carregar contra la falta de “col·laboració” que assegura que practica l’executiu espanyol alhora d’afrontar les necessitats econòmiques derivades de la crisi de la covid-19. En aquest mateix sentit, ha demanat més mesures a l’Estat i que facin “autocrítica”. Des del seu partit, el president del grup d’ERC, Sergi Sabrià, ha exigit al govern espanyol un “pla de rescat” econòmic, mentre des del PSC, en canvi, carreguen contra la política de la Generalitat i acusen el Consell Executiu d’estar eludint la seva responsabilitat en les conseqüències de la crisi econòmica.

Retrets i crítiques creuades entre els responsables de gestionar els ajuts econòmics als afectats per la crisi de la covid-19 i entre els partits que ho lideren a Catalunya i a Espanya. El ple del Parlament ha donat peu a que Aragonès, ERC i el PSC hagin entrat en una discussió sobre quin dels dos governs ha estat menys al costat dels sectors que més pateixen per les conseqüències dels tancaments i restriccions.

La primera en demanar explicacions per la gestió dels ajuts a sectors afectats i autònoms ha estat la portaveu del PSC, Eva Granados, provocant que el vicepresident s’hi tornès contra el govern espanyol comparant actituds dels dos executius. “Som molt conscients de les limitacions pressupostàries i legislatives que tenim, i per això s’està treballant en ajut permanents. Però l’ajuda també volem que sigui corresposta. Vostès no han posar en marxa cap ajut així. Demanen als autònoms que cessin tota la feina si volen un ajut, no ha fet ajudes directes”, ha retret el vicepresident a Granados, identificant el PSC amb el govern espanyol.

En aquest sentit, ha recordat que va demanar per carta al president de l’Estat, Pedro Sánchez, un seguit de mesures que considerava necessàries per abordar conjuntament la crisi. “No hem rebut cap resposta”, ha criticat, tot demanant al govern espanyol que “facin autocrítica” i al PSC que “ajudin a que l’Estat no es renti les mans davant d’aquesta segona onada”.

Des del PSC, però, ho veuen diferent i defensen la seva “oposició constructiva fent propostes”. “No és acceptable que el Govern digui això. No s’hi val a fer oposició al govern d’Espanya i prou. Estan descarregant la seva responsabilitat en segons i tercers nivells i en el govern d’Espanya. Vostès tenen responsabilitats. Estan fent abdicació de la seva responsabilitat”, ha retret Granados, que ha acusat l’executiu català d’estar “encastat en la lluita interna” i descuidar la política contra la crisi de la covid-19.

Aragonès, però, ha seguit defensant que el Govern “s’ha posat a disposició de l’estat per trobar més solucions i no s’ha rebut resposta. “Nosaltres seguirem prenent mesures. Preferim mesures que ens costin vots que no mesures que ens costin vides”, ha sentenciat.

En el mateix sentit s’ha expressat el president del grup d’ERC, Sergi Sabrià, que ha criticat que hagi de ser la Generalitat la que actuï sense la col·laboració de l’Estat. “No podem tapar més forats perquè el govern espanyol no fa la feina. És urgent que l’Estat posi damunt la taula un pla de rescat com el que faríem si tinguéssim un estat. Els pertoca assumir la seva responsabilitat urgentment. L’infrafinançament el paguem amb vides i no només amb economia. No ens valen cants de sirena”, ha sentenciat el republicà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Un centenar d’universitaris de la USC, detinguts en protestes propalestines

barcelona
POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona
guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona
guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona