Política

La nova llei estatal d’enjudiciament criminal proposa que els fiscals i no els jutges dirigeixen les investigacions

L’avantprojecte de Justícia prohibeix que partits polítics i sindicats exerceixin d’acusació popular

L’avantprojecte de la nova llei estatal d’enjudiciament criminal proposa que siguin els fiscals i no els jutges els que dirigeixin les investigacions, segons ha avançat ’El País’ i ha confirmat l’ACN.

El document apunta que els jutges es limitaran a ser àrbitres en els procediments judicials per garantir el respecte dels drets de tots els implicats. D’altra banda, es prohibeix que els partits polítics, les organitzacions públiques o els sindicats puguin ser acusacions populars en els processos judicials. L’actual llei d’enjudiciament judicial és del 1882.

El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, ha explicat que portarà l’avantprojecte al Consell de Ministres en les pròximes setmanes. Si la norma acaba prosperant, les funcions dels jutges serien les d’autoritzar o denegar mesures que suposin una ingerència en els drets fonamentals, assegurar el dret dels investigats al fet que es practiquin les diligències per a la seva defensa i resoldre la intenció de víctimes o acusacions populars d’intervenir en el procés. D’aquesta manera, els jutges deixarien de rebre les denuncies directament i atestats policials.

Per contra, el fiscal passaria a dirigir la investigació i serà l’encarregat d’iniciar i demanar a la policia judicial la investigació per esclarir els fets en qüestió, conèixer els responsables, adoptar o demanar al jutge que s’adoptin mesures cautelars, sostenir l’acusació en el judici oral i vetllar pel compliment de les sentències, entre d’altres.

A més, li atorga només al fiscal la capacitat d’informar sobre el procés i sense l’autorització d’aquest ni els governs ni els òrgans policials podran donar dades d’una causa.

D’altra banda, l’avantprojecte inclou modificacions pel que fa a l’exercici de l’acusació popular, que no podrien exercir ni les persones jurídiques públiques, ni els partits polítics ni els sindicats.

El text incorpora també canvis pel que fa a l’ús de les rondes de reconeixement visual, la intervenció de trucades –que només podrà autoritzar el fiscal i que no es podran fer mai en el cas de converses amb l’advocat de l’acusat– i excepcions a l’exempció del deure de denunciar en cas de vincles familiars.

En una intervenció al Congrés, Campo ha expressat el seu desig que la norma sigui “producte d’un profund diàleg amb totes les forces polítiques i els membres de la comunitat jurídica”. El ministre ha afirmat que l’anterior llei està “totalment desfasada” i no encaixa amb la realitat actual.

Campo ha defensat que la nova norma proposarà una regulació completa i detallada de la informació judicial, regularà les comunicacions i establirà importants limitacions dirigides a la protecció de la intimitat de les víctimes menors, la protecció de la integritat, honor i intimitat dels investigadors, pèrits o altres intervinents, limitant per exemple la difusió pública de la seva imatge.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona
POLÍTICA

Suport a Campmajó i al ‘segon exili’ de Tsunami, a Girona

GIRONA
política

El ple de Girona aprova incrementar el preu de les zones blava i verda

girona