Política

El govern de Girona fixa 30 compromisos per al mandat

Madrenas i Ayats presenten un pla de govern “realista”, amb objectius “concrets”, i diuen que el primer serà la lluita contra la crisi de la Covid

Destaca la inversió de 2,5 milions en habitatge

L’oposició veu el pla escàs

El pla preveu un model de policia de proximitat que ara està a mig fer

Dos mesos i mig després de l’entrada d’ERC al govern de Girona, l’alcaldessa, Marta Madrenas (JxCat), i el vicealcalde, Quim Ayats (ERC), van presentar ahir el seu pla de govern. Sota el títol Projectes estratègics i compromisos amb la ciutadania del govern municipal, és un document de 30 punts, molt més reduït que el de 355 mesures –moltes, genèriques– presentat fa un any per l’executiu en solitari de JxCat. “Aquest no és un pla clàssic, sinó inaudit”, va dir Madrenas, que va destacar que s’ha volgut fer “un exercici de realisme”, ja que la pandèmia “impedeix treballar amb certeses”. Per això, va explicar, s’ha optat per “projectes i compromisos concrets, per revertir la crisi i assentar la base del futur”. També Ayats va remarcar la intenció de “no vendre fum”.

El primer punt del pla, com és lògic, és la lluita contra les conseqüències de la crisi de la Covid, tot i que no s’hi fixa cap mesura en concret. Madrenas va subratllar que serà la prioritat absoluta i que “els serveis socials seguiran sense tenir límits”.

2,5 milions en habitatge

La principal novetat és el compromís d’invertir 2,5 milions en habitatge. Ayats va concretar que els diners es destinaran a compra per tanteig i retracte, però va subratllar que aquesta línia anirà en paral·lel a d’altres, com la col·laboració poblicoprivada, per qual aviat es traurà a concurs la cessió d’un solar municipal a Can Gibert perquè s’hi facin 60 pisos per a joves. El pla de govern també preveu el Pacte Local d’Habitatge.

Seguretat i mobilitat

El pla també inclou la subcomissaria de Santa Eugènia i el desplegament d’un nou model de policia de proximitat, que ja ha començat en alguns barris però que no es podrà estendre a tota la ciutat fins que vagin augmentant els efectius, segons va explicar Madrenas, que va concretar que la idea és que cada barri tingui els seus agents de matí, tarda i vespre, i que siguin ells els que proposin les actuacions als serveis policials especialitzats. També va reiterar que s’està treballant en un pla policial contra les ocupacions delinqüencials i que es vol incidir en la lluita contra l’incivisme.

En mobilitat, es preveu la creació d’un pàrquing dissuasiu –no es va voler concretar on–, l’aposta per més camins escolars, el guany d’espai per a vianants a la plaça Catalunya i la millora de la connectivitat entre barris, en què se cita la passera que ha de connectar el carrer del Carme amb Montilivi i les obres del pont de l’Areny.

Projectes pendents

En mobilitat i en altres àrees hi surten projectes ja anunciats, alguns a mig fer i altres amb grans retards. Destaca la biblioteca de la Casa de Cultura. En cultura, també hi ha el Modern, la Casa Pastors i la creació del Consell de les Arts.

També hi ha la retirada dels firaires de la Devesa i en un altre punt, genèricament, la realització de “millores al parc de la Devesa i al parc de les Pedreres”. Preguntats per la Devesa, van concretar que hi hauria millores en il·luminació, mobiliari –ara s’hi està instal·lant el parc de cal·listènia pendent– i també mediambientals, amb canvis en el canal perimetral i mesures de prevenció en el pla de vent seguint la diagnosi de l’arbrat.

Altres projectes pendents o en curs que apareixen al pla són la Casa de la Tecnologia, l’adequació del castell de Montjuïc, l’Oficina Verda, la municipalització de l’aigua i el nou contracte de la neteja.

Finalment, cal destacar la creació d’una aplicació per fer consultes als veïns sobre temes de la ciutat almenys un cop a l’any.

Reacció de l’oposició

Tots els partits de l’oposició van criticar la tardança del pla –Madrenas va justificar-ho per les incerteses arran de la Covid–, la seva brevetat i també la manca de mesures concretes per fer front a la crisi. Des de Guanyem, Lluc Salellas va destacar que “una tercera part de les 30 propostes són temes que fa anys que són al calaix”, a més de criticar que no hi hagi “ni una sola proposta per a la reactivació econòmica” i que els barris estiguin, segons ells, “desapareguts” en el document. Des del PSC, Sílvia Paneque va lamentar “la poca ambició” del pla, que va qualificar d’“acord de mínims‘”. A més de mesures contra la crisi, hi va trobar a faltar projectes com la transformació del carrer Barcelona i les reformes de la plaça Espanya, l’avinguda Sant Narcís i el carrer del Carme. Per acabar, des de Cs, Daniel Pamplona va trobar també el “ genèric i escàs”.

LES XIFRES

30
punts
té el pla de govern conjunt de JxCat i ERC. El presentat per JxCat en solitari fa just ara un any en tenia 355.

LES FRASES

2,5
milions d’euros
es comprometen a invertir en habitatge d’aquí a final de mandat, sobretot en compra per tanteig.
Com un sol equip, fem un exercici de realisme: proposem i durem a terme 30 projectes concrets
Marta Madrenas
alcaldessa de girona (jxcat)
Una tercera part de les mesures són deures pendents que fa anys que són al calaix de l’alcaldessa
Lluc Salellas
portaveu de guanyem girona
Fem un pas en positiu per afrontar els reptes. L’objectiu general és reduir les desigualtats socials
Quim Ayats
vicealcalde de girona (ERC)
En un moment que requereix la màxima ambició per a la ciutat se’ns presenta un acord de mínims
Sílvia Paneque
portaveu del psc a girona

Crida a l’oposició per al pressupost

L’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, va aprofitar la roda de premsa d’ahir per fer una crida a la responsabilitat a l’oposició de cara al pressupost del 2021. Va remarcar que “la ciutat està molt tocada” per la crisi de la Covid i cal que les forces polítiques “treballin de forma col·laborativa” allunyant-se de partidismes davant del 14-F. “Ara no és el moment de precampanyes a les ciutats. Les forces polítiques no es poden aïllar de les dificultats. No arribar a acords no és posar les coses difícils a un govern, és posar les coses difícils a la ciutadania”, va subratllar Madrenas.

Va explicar que JxCat i ERC ja treballen en els comptes del 2021 i que ho fan en diversos escenaris, degut sobretot a la incertesa respecte a la quantitat de diners de què es disposarà, ja que, segons va dir, el govern espanyol no concreta les transferències anunciades i ni tan sols ha fet la liquidació del 2019.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona