Política

ERC s’imposaria i la majoria independentista podria créixer

El CEO dona als republicans entre 7 i 8 diputats més que JxCat, explicita la patacada de Cs i Vox entraria amb força

La CUP podria tenir 8 escons i 1 el PDeCAT, i el vot independentista, superar el 50%

Dos dies després que el Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) donés ERC com a vencedora en les eleccions del 14 de febrer donant el percentatges d’intenció de vot directe i sense cuinar d’una mostra de 1.000 persones, ahir el Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) va confirmar aquest triomf folgat dels republicans, que arribarien a tenir entre set i vuit diputats més que JxCat i n’assolirien entre 36 i 37, quatre o cinc més respecte el 2017.

En una enquesta feta a 2.000 persones entre el 13 d’octubre i el 7 de novembre, i aplicant un procés de ponderació dels resultats per record de vot i altres variables sobre la intenció directa de vot, el CEO conclou que JxCat tindria entre quatre i sis seients menys i es quedaria amb 28 o 30 diputats. Tot i així seria la segona força, malgrat que el CIS, amb percentatge d’intenció directa de vot expressada pels enquestats, la relegava amb un 8,1% a la cinquena també superada pel PSC, CatECP i Cs.

Seguint la tendència del darrer baròmetre, posa de relleu que la distància entre els principals partits independentistes es va eixamplant a favor dels republicans, que ahir van confirmar a Pere Aragonès, Marta Vilalta, Teresa Jordà i Raquel Sans com a candidates de Barcelona, Lleida, Girona i Tarragona. D’entre les coincidències amb el CIS, destaca l’augment del vot als socialistes, que passarien de 17 a 22 o 23 diputats, i confirmaria la patacada de Cs, que de ser la força amb més escons el 2017 passaria a perdre’n entre 23 i 24, quedant-se amb 13 o 14. Una altra coincidència és que els ultradretans de Vox entrarien a l’hemicicle obtenint entre 7 i 9 diputats. El baròmetre també dona millors resultats al PP, que passaria de 4 a entre 8 i 9 escons, mentre que als comuns els augura que es poden quedar igual o que en poden perdre o guanyar un (7-9), però en cap cas quedarien en tercera posició com deixava entreveure el CIS.

La davallada de JxCat podria explicar-se pel procés de fragmentació de l’antic espai convergent, que es tradueix en el CEO amb el fet que el PDeCAT tindria 1 representant a l’hemicicle. I, amb una participació que situa al voltant del 65% –14 punts menys que les del 2017–, alguns d’ells també podrien anar a ERC o a la CUP, que passaria dels 4 a 6 o 8 parlamentaris.

50,8% independentista

L’actual tàndem en el govern, si el volguessin reeditar, continuaria sense majoria; podria obtenir dos escons menys o un de més respecte als 66 actuals. I necessitaria els vots de la CUP o del PDeCAT per aconseguir-la. En el millor dels casos, l’independentisme arribaria als 76 diputats i, per primera vegada, superaria el llindar del 50% dels vots –50,8%–, mentre que, en el pitjor, mantindria els 70. Amb altres fórmules, com ara la reedició d’un tripartit, podria obtenir la majoria sumant en el millor dels escenaris, ja que pot tenir de 65 a 69 escons.

LES XIFRES

49%
no vol
la independència, contra el 43,6% favorable al sí, que baixa 2,1 punts respecte a la darrera enquesta.
84%
creu que
la situació econòmica de Catalunya és pitjor que fa un any i el 49,1% augura que empitjorarà.
3,68
de nota
sobre 10 treuen els polítics catalans i un 3,34, els espanyols, respecte al grau de confiança que generen.

Mossos i monarquia, cara i creu

Un part del baròmetre d’opinió del CEO pregunta per qüestions relacionades amb la Covid-19 i demana la valoració de la gestió de diverses institucions. La monarquia és la que obté una pitjor puntuació, amb una nota d’1,6 sobre 10, seguida de l’Església catòlica (2,7), els partits polítics (3,2), el Congrés dels Diputats (3,4) i l’exèrcit (4,4). En canvi, els Mossos són els millors valorats (5,7) i, conjuntament amb els ajuntaments i l’OMS (5,3), els únics que aproven. El 54,8% dels enquestat creu que l’economia quedarà afeblida uns anys, mentre que el 39,4% pensa que hi quedarà molts anys. Gairebé el 90% diu que seguirà les instruccions de les autoritats tot i no estar-hi d’acord completament o trobar-les poc encertades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

polònia

Tusk avisa d’una “era de prebèl·lica” a Europa

barcelona
política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona