Política

Els socialistes homenatgen Lluch: “Que sàpiga que el recordem i estimem” 

El PSC ha retut aquest dissabte homenatge a l’exministre Ernest Lluch, assassinat per ETA fa avui 20 anys, un acte que a causa de la pandèmia ha hagut de ser virtual i en el qual el primer secretari dels socialistes catalans, Miquel Iceta, ha afirmat: “que sàpiga un any més que el recordem i l’estimem”.

També el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha volgut retre homenatge aquest dissabte al que va ser ministre de Sanitat i ha destacat especialment la seva tasca en favor de la sanitat pública en un missatge al seu compte de Twitter. 

“Fa 20 anys el terrorisme va assassinar Ernest Lluch. Avui honorem la teva memòria. Gràcies per la teva gran tasca política, el teu exemple i valentia. Gràcies per fer de tots la sanitat pública. Amb ella, avui es combat la pandèmia i se salven milers de vides. Gràcies, Ernest”, ha escrit .

A causa de la crisi de la Covid-19, una successió de vídeos amb missatges de dirigents socialistes ha estat el format triat aquesta vegada pel PSC per rememorar la trajectòria de Lluch.

Entre d’altres, han pres la paraula la presidenta del Congrés, Meritxell Batet; el ministre de Sanitat, Salvador Illa, i l’exalcalde de Donosti Odón Elorza.

Iceta ha posat el punt final a l’emotiu homenatge mitjançant un diàleg amb la filla de Lluch, Eulàlia.

“Volia que el catalanisme pervisqués, que fos una cosa molt extensa, oberta, acollidora. Que mai es pogués dividir per raó d’idioma o procedència, i crec que en això tenia molta raó”, ha indicat Iceta.

L’actual líder dels socialistes catalans ha destacat que Lluch era “una persona profundament catalanista” i ha sostingut que ara, efectivament, “s’ha vist que qüestions d’identitat divideixen i afebleixen”.

També ha destacat els “valors molt profunds” que guiaven l’acció política de Lluch, els quals anteposava a “ideologies tancades” que professen altres dirigents.

“Era una persona que reclamava diàleg i entesa”, ha afegit abans de destacar que si bé totes les famílies troben a faltar els seus éssers estimats morts, el cas de l’avui homenatjat és diferent, perquè “Lluch era família de molts”.

Eulàlia Lluch ha recordat les “idees molt profundes” que defensava el seu pare i ha assegurat que, si seguís viu, “segur que intentaria fer de pont” entre els discrepants.

Iceta també ha defensat que Lluch, com a titular de Sanitat, “era la persona adequada per fer una reforma forta com la de la Llei de sanitat”.

“Era una persona de valors molt profunds i un reformista, volia la millora permanent”, ha afegit.

Illa, que ara ocupa el càrrec que Lluch havia tingut, ha exalçat el “sistema sanitari universal i públic per a tots els espanyols” pel qual va lluitar el socialista català assassinat per ETA, “un llegat” i “uns principis” que a dia d’avui segueixen sent “inspiradors”.

Batet, al seu torn, ha destacat que Lluch va ser “impulsor del diàleg i l’acord com a instruments fonamentals per resoldre conflictes” i ha lloat la seva “capacitat integradora a través del diàleg”.

Per a l’exministre, ha afegit, “el diàleg i el compromís no eren paraules buides sinó instruments diaris” de la seva pràctica política.

La successió de vídeos d’homenatge a Lluch ha acabat amb imatges d’Iceta acompanyant la família de l’homenatjat a visitar la seva tomba.

Tot seguit, en un fons blanc s’han pogut llegir unes paraules de Lluch que defineixen el seu pensament polític: “El socialisme és portar la màxima llibertat, la màxima igualtat i la màxima fraternitat possibles a les persones que viuen en societat”.

Lluch, nascut a Vilassar de Mar (Maresme), va ser ministre de Sanitat amb Felipe González com a president del Govern espanyol i, sensibilitzat amb el problema basc, era defensor de la via negociadora entre les parts des del diàleg.

El 21 de novembre de l’any 2000 va ser assassinat per ETA a l’aparcament del seu domicili a la capital de Catalunya després de ser sorprès pels terroristes quan tornava d’impartir les seves classes a la Universitat de Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia