Política

El TC rebutja suspendre la inhabilitació de Torra

La interlocutòria, que té un vot particular, obre la porta a portar el cas al Tribunal Europeu de Drets Humans

L’expresident de la Generalitat veu en la decisió “un exemple més de l’aplicació del dret penal de l’enemic”

El Tribunal Constitucional (TC) ha desestimat el recurs de súplica presentat per l’expresident de la Generalitat Quim Torra i ha rebutjat suspendre-li la inhabilitació. El tribunal espanyol obre així la porta a porta el cas al Tribunal Europeu dels Drets Humans (TEDH), segons assenyalen des de la seva oficina.

El TC ha notificat aquesta tarda a la defensa de Torra la desestimació de les mesures cautelars demanades en el recurs presentat després de l’execució de la inhabilitació el mes de setembre passat.

La cort de garanties basa la seva decisió en el fet que suspendre la inhabilitació no repararia la condició de president de la Generalitat de Torra perquè “té ja caràcter de definitiva” en ser ferma i haver-se executat.

La decisió de té un vot particular de Juan Antonio Xiol Ríos, que discrepa d’aquesta observació i dona la raó a la defensa perquè considera que sense mesures cautelars es deixa sense efecte el recurs presentat.

El magistrat afirma que encara que es consideri irreversible la pèrdua del càrrec de president, “res impedeix que se suspengui l’execució per al futur”. A més, retreu a la resta del ple del TC que s’aparti dels antecedents i manté que es pot suspendre la pena a Torra encara que ja s’hagi executat, per la qual cosa se li hauria d’haver concedit.

La interlocutòria del TC no ha estat “cap sorpresa”per al president. No obstant això, Torra ha celebrat que el vot particular del magistrat Xiol Ríos “valida els arguments presentats pels advocats defensors”.

L’oficina del president denuncia que un cop més no s’aplica la justícia als independentistes catalans i se’n vulnera sistemàticament el dret de defensa i protecció lega..

Per Torra, la decisió del TC “és un exemple més de l’aplicació d’un dret penal de l’enemic”. “Europa no pot permetre que els tribunals d’un estat membre discriminin els ciutadans en funció de la seva ideologia o de la pertinença a una minoria nacional”, ha alertat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona