Política

L’assemblea del Consell per la República neix avui sense ERC

Es formarà un òrgan provisional de representants en un acte amb seu a Brussel·les i al Palau de la Generalitat

Els republicans el planten perquè el veuen “interessat” i “partidista”

De manera telemàtica a causa de la pandèmia –l’acte s’havia previst d’entrada a Argelers, però els últims rebrots ho han desaconsellat– aquest matí es constitueix l’assemblea fundacional de representants del Consell per la República (CpR), l’òrgan provisional, format pels diputats independentistes d’aquesta legislatura, que es planteja com a embrió de la futura assemblea de representants, encarregada de controlar i guiar les accions del CpR. L’acte tindrà finalment una doble seu simultània: el Palau de la Generalitat –ofert per la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, que obrirà l’assemblea– i rl Press Club de Brussel·les, on el 31 d’octubre del 2017 es va fer la primera roda de premsa del govern a l’exili.

L’òrgan que es forma avui, que entre altres tasques ja aprovarà el règim electoral, prenent com a base el qual sí que s’escollirà per votació directa una assemblea de representants definitiva, naixerà tanmateix amb una absència molt sensible: la dels diputats d’ERC, que en una carta adreçada dijous pel seu líder parlamentari, Sergi Sabrià, al president del CpR, Carles Puigdemont(l’adjuntem a sota), van anunciar que no hi participaran en considerar que no poden permetre un ús “interessat” i “partidista” de l’òrgan per JxCat, donada la proximitat de les eleccions. “Agraïm la invitació, però no en compartim la intencionalitat”, etzibava Sabrià, que lamenta que fins ara el Consell no ha complert els objectius que s’havia marcat, ni pel que fa a internacionalització ni com a punt de trobada de l’independentisme on bastir una estratègia compartida, tasca en què fins ara admet que no han “reeixit”, per bé que advoca per continuar treballant-hi.

Fonts consultades ahir dels republicans aclarien que en cap cas es plantegen abandonar el Consell, si bé qüestionen l’oportunitat de l’acte d’avui, en la línia del que el seu representant al CpR, Isaac Peraire, ja va expressar al setembre en un article a El Punt Avui en què advocava per congelar l’òrgan fins passades les eleccions a fi de “preservar-lo” de lluites i partidismes, raons que refermava dijous Sabrià.

La CUP ha dit a l’ACN que enviarà com a “observador” a l’acte el diputat Carles Riera, mentre que en principi hi han de ser també la resta de grups i entitats representades al consell de govern del CpR, que tot just aquesta setmana s’ha ampliat a formacions com ara MES, Solidaritat o Independentistes d’Esquerres. Aquest òrgan, reunit ahir, va declinar contestar la missiva d’ERC, si bé sectors propers a JxCat van mostrar a les xarxes el seu enuig amb els republicans, en considerar que han fet “volar pels aires” l’acord de govern signat a principi de legislatura entre totes dues forces, que incloïa la creació d’aquest òrgan.

LA FRASE

Hem de ser capaços de bastir estratègies compartides i no fer dels espais compartits eines partidistes
Sergi Sabrià
president del grup republicà

A debat una proposta de full de ruta independentista

L’assemblea d’avui posarà a votació un document polític, batejat com a Preparem-nos, que vol ser la proposta de full de ruta que el Consell posa a disposició de tots els actors de l’independentisme –societat civil, institucions autonòmiques i el mateix CpR– per fer efectiu el mandat de l’1-O. Sorgida sobretot, asseguren els impulsors, dels “debats estratègics” mantinguts fins ara –si bé des d’ERC negaven ahir a aquest diari que estigui consensuada amb ells–, la proposta vol ajudar a superar la “situació de punt mort” actual des d’una visió “transversal”, i sense renunciar a “cap via democràtica” per assolir la República, inclosa la confrontació no violenta, de la qual s’assumeixen els riscos.

A més d’aprovar el reglament definitiu del CpR –ara és provisional–, l’assemblea farà balanç avui de la tasca feta, ratificarà Puigdemont com a president i votarà un pla de govern que detallarà els principals projectes que n’orientaran l’acció política.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona