Política

González Laya celebra l’acord del Brexit, però adverteix de les conseqüències de no tancar un pacte sobre Gibraltar

La ministra d’Exteriors urgeix el Regne Unit a “arbitrar una solució que doni fluïdesa a la frontera”

La ministra d’Exteriors, Arancha González Laya, ha celebrat l’acord del Brexit entre la Unió Europea i el Regne Unit. “És un acord que Espanya valora molt positivament”, ja que “salvaguarda” els seus interessos encara que “no és tan ambiciós” com voldria, ha dit González Laya en roda de premsa aquest dilluns.

Tanmateix, la ministra d’Exteriors ha advertit de les conseqüències de no tancar un pacte sobre Gibraltar, que Espanya negocia bilateralment amb el Regne Unit, i ha remarcat que si no es fa abans que acabi l’any, la frontera amb Gibraltar passaria a ser la d’un país tercer. “Significa cues i costos per a empreses i ciutadans”, ha avisat la ministra, que ha urgit el Regne Unit a “arbitrar una solució que doni fluïdesa a la frontera”.

González Laya ha assegurat que la part espanyola vol arribar a un acord abans de l’1 de gener de 2021 i el perseguirà “fins a l’últim segon del 2020”. “Per Espanya no serà”, ha dit, però ha subratllat que fa falta “voluntat política” d’ambdues parts. González Laya ha explicat que Espanya vol evitar que hi hagi una “frontera dura”, la qual cosa implicaria un retrocés.

La ministra d’Exteriors ha recordat les imatges que ha deixat el tancament de la frontera entre el Regne Unit i França, amb llargues cues de camions a Dover, i ha dit que “a menor escala, una de les conseqüències possibles de la manca d’acord en la mobilitat pot ser que es formin cues i es creïn dificultat pràctiques similars a les vistes a Dover”.

González Laya ha apuntat que el trànsit de camions entre Gibraltar i Espanya és “molt menor” però ha destacat que hi ha un “moviment de persones molt més gran”. La ministra d’Exteriors ha insistit en la necessitat d’acord i ha apuntat fins i tot a la possibilitat de pactar un aixecament de la tanca. “Hauríem de buscar simplificar la mobilitat que afecta sobretot a ciutadans”, ha dit, i ha remarcat que no s’està discutint sobre la sobirania del territori, ja que en aquest punt les postures de les dues parts són “irrenunciables”. Tot i això, el govern espanyol creu que es pot assolir un acord “sense renunciar a aquestes pretensions”.

González Laya ha explicat que el Consell de Ministres de dimarts aprovarà un paquet de mesures d’adaptació al Brexit. L’objectiu del paquet de mesures és “permetre als sectors afectats adaptar-se a l’entrada en vigor” de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea. Inclourà mesures “sobretot el que és relatiu a ciutadania i mobilitat” així com diverses qüestions “menors” sobre Gibraltar.

Malgrat tot, si abans del 31 de desembre no hi ha un acord per evitar un brexit dur a Gibraltar, Espanya es veurà obligada a establir un control de mercaderies i persones, excepte per als treballadors transfronterers que estiguin registrats i que tindran un document específic que els permetrà moure’s amb llibertat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona