Política

Illa deixa Sanitat plantant el Congrés sobre la vacuna

Plega avui i esquivarà la citació de la comissió de Sanitat i la Diputació Permanent per la vacunació i l’abús dels militars

Sánchez li confia un repte d’estat

Podem i l’oposició li censuren que digui adeu ara

“Entenc perfectament la teva decisió”, va dir Pedro Sánchez. Amb el gir narratiu de presentar el salt del ministeri de Sanitat al cartell del PSC com si fos decisió pròpia, el president espanyol es va acomiadar en públic de Salvador Illa ahir i ho va fer confiant-li una operació d’abast estatal. “El desafiament que tens per endavant durant els pròxims mesos i anys és apassionant i complex, però molt necessari per a Catalunya i també per a Espanya en la tasca de retrobament, de progrés i de benestar que necessita una part molt important d’Espanya”, va dir Sánchez a Illa. Enmig de la tercera onada i de l’escàndol pels polítics i militars –com ara el Jemad– que s’han vacunat sense tenir-hi dret, el ministre deixa Sanitat avui i sense explicar-se: plantarà el Congrés, on era citat per la comissió de Sanitat i per la diputació permanent.

L’aposta de desvestir un ministre de Sanitat en plena pandèmia per vestir un candidat del PSC a la Generalitat es va anunciar amb un cop d’efecte el 29 de desembre i l’hora del “torno a casa” arriba avui al Consell de Ministres, on Illa entrarà amb la cartera de Sanitat i en sortirà com a exministre. Complirà així la paraula donada de plegar “quan comenci la campanya” del 14-F.

Rendició de comptes

La jugada d’apartar Iceta en favor d’Illa vivia una pressió in crescendo i el dia del desenllaç no podia ser innocu, però l’adeu ha arribat precisament en una setmana exigent pel que fa a la rendició de comptes. Illa havia de comparèixer a la comissió de Sanitat demà passat per a l’examen mensual de l’estat de la pandèmia. I la Diputació Permanent –que substitueix el ple del Congrés en períodes de vacances com ara el mes de gener– va ser un clam de l’oposició –PP, Vox i Cs–, però també dels socis d’investidura –ERC i PNB– i fins i tot del soci de coalició, Unides Podem, pel que consideren un adeu a la francesa. El clam contra Illa va fer que la Diputació Permanent aprovés per un sol vot (32 a 31) tres peticions de compareixença del ministre de Sanitat –dues del PP i una d’ERC– i que la cita tingui lloc abans d’acabar el mes de gener, la qual cosa només deixa dijous o divendres com a dies hàbils. En una setmana monopolitzada pel relleu de carteres i pels adeus, les benvingudes i les promeses del càrrec davant Felip VI, l’encara ministre nega que “defugi la responsabilitat”, però va deixar clar que serà la seva previsible substituta a Sanitat, Carolina Darias, qui respondrà a la citació. “Qui compareixerà serà el govern d’Espanya i qui aquell dia tingui la responsabilitat”, se’n va desmarcar Illa. La vacant de Darias a Política Territorial espera Miquel Iceta, que cobriria el buit de la quota catalana del PSOE al Consell de Ministres i amb la cartera que Meritxell Batet va tenir entre el 2018 i el 2019.

Vots, vides, efecte i suflé

La més dura amb Illa va ser la diputada d’ERC Carolina Telechea. “El candidat Illa ha fagocitat el ministre i s’ha convertit en esclau de la demoscòpia: li interessen més els vots que les vides”, va etzibar Telechea. “Marxa per la porta del darrere. Ha tingut por que l’efecte Illa es convertís en el suflé Illa”, va dir Jaume Asens (Unides Podem). Només el diputat del PSOE Guillermo Meijón va defensar Illa: “Fa dies i dies que sol·liciten que dimiteixi, i quan dimiteix resulta que és una burla al Congrés. Qui els entengui que els compri!” L’últim dia d’Illa no va estar exempt de polèmica: tot i la màxima d’estar “al 101% centrat en el combat del virus”, es va fer acompanyar tot el dia per un equip televisiu de l’espai de La Sexta El Intermedio. “La meva opció es un govern progressista amb els comuns com està funcionant al govern d’Espanya”, va dir.

Sánchez, en campanya

A més d’enaltir Illa com a ministre i candidat en un acte a l’Agència estatal del Medicament, –“per a mi ha estat un honor treballar amb tu braç a braç, sense tu tot hauria estat més complex”–, Sánchez obrirà la campanya del PSC dijous al costat del candidat i participarà en quatre mítings més fins al 14-F.

LES FRASES

No defujo res. Qui compareixerà serà el govern d’Espanya i qui aquell dia tingui la responsabilitat
Salvador Illa
ministre de sanitat
Tens un desafiament apassionant i complex, però és molt necessari per a Catalunya i també per a Espanya
Pedro Sánchez
president espanyol
Marxa per la porta del darrere. Ha tingut por que l’efecte Illa sigui el suflé Illa
Jaume Asens
president de podem al congrés
El candidat Illa ha fagocitat el ministre i l’interessen més els vots que les vides
Carolina Telechea
diputada d’erc al congrés


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia