Política

Comella veu “xocant” que es pugui trencar el confinament per anar a un míting però que és un dret

Aposta per revisar mesures si repunten els casos i avala el confinament domiciliari si la situació “es desborda”

El director del CatSalut, Adrià Comella, ha dit que pot ser “xocant” que es pugui trencar el confinament municipal per anar a un míting però ha afegit que és un dret. “És un dret que no li podem negar a les persones”, ha dit a Catalunya Ràdio. Ha recomanat però que els míting es facin “de la forma més telemàtica possible” i, en cas de presencial, en grans espais i amb poca gent.

D’altra banda, ha alertat que Catalunya està en un equilibri “molt inestable” i ha dit que “si les coses es torcen molt” caldrà revisar les mesures. Ha afirmat que si els casos tornen a superar els 4.000 diaris “haurien de saltar totes les alarmes” i ha defensat que el confinament domiciliari és “un recurs que s’ha de poder utilitzar” si la situació es “desborda”.

Per la seva banda, el secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha dit a TV-3 que el reial decret que va establir l’estat d’alarma des d’octubre limitava alguns drets fonamentals com la mobilitat territorial i nocturna o les reunions de més de sis persones. En canvi, no limitava altres drets fonamentals, com el de participació política. Tot i així, demana “no confondre” el fet que no estigui prohibit un dret fonamental amb fer una “crida” a la mobilitat de la població per assistir a mítings polítics. “Tot al contrari”, ha reafirmat.

Així, Ramentol ha demanat “sentit comú” a ciutadans i polítics, recordant que tots els partits van acceptar prioritzar els actes telemàtics o presencials de petit format. Malgrat tot, ha reiterat que el Govern considera que “no és un bon moment” per fer les eleccions, a l’espera del que resolgui el TSJC. De fet, ha dit que les 300.000 proves PCR o tests que es fan cada setmana, s’hauran de compatibilitzar amb les prop de 70.000 que es faran als membres de les meses electorals.

Sobre la votació amb franges horàries, Ramentol ha explicat que s’ha “estirat” el màxim possible la normativa electoral i de salut pública, i no s’han trobat alternatives millors. “Els partits ho van entendre”, ha respost.

Comella ha explicat que la pressió assistencial continua sent molt elevada, tot i que ha afirmat que no s’està en una situació de col·lapse i que tampoc es va viure durant la primera onada ja que no es van deixar d’atendre els malalts. Tot i això, ha reconegut que s’han de concentrar més recursos i esforços en la covid i això obliga a deixar de fer altres coses. Ha augurat que la setmana vinent s’arribarà als 800 ingressats a l’UCI i que l’escenari és d’arribar als 1.200.

El director del CatSalut ha apuntat però que aquests escenaris són en base a la situació actual, on s’ha aconseguit una aturada de l’increment dels nous casos diaris. Ha alertat però de la incertesa dels efectes de la soca britànica que pot “alterar” tot l’escenari.

Comella ha dit que si això passa s’hauran de revisar les restriccions i ha afirmat que l’indicador més fiable per decidir si és necessari o no és el del número de contagis diaris. Ha situat el llindar en 4.000 diaris i ha afirmat que si s’observa una tendència a l’alça dels indicadors és de preveure que es mantingui un temps una nova acceleració.

En aquest punt, ha reconegut que des del Govern s’ha intentat “defugir” el confinament domiciliari pels efectes negatius que té sobre la societat i l’economia, però ha recordat que és la mesura que proposa l’Organització Mundial de la Salut (OMS) des de l’inici de la pandèmia com la que dona més garanties de control. Comella s’ha mostrat partidari de fer ús d’aquest recurs “en períodes curts” i “molt intensos”, per assegurar una davallada de la malaltia. “D’alguna forma l’activitat sempre es pot recuperar, una vida que es perd i que no s’hagués hagut de perdre no es pot recuperar”, ha declarat.

Més de 1.000 professionals als hospitals satèl·lit

Comella ha explicat també que amb la posada en marxa dels hospitals satèl·lit comportarà la contractació d’un miler de persones, tot i que alguns d’aquests ja estan treballant als centres vinculats. D’altra banda, han dit que s’han incorporat fins a 8.000 professionals sanitaris des de l’inici de la pandèmia, unes 4.400 a l’atenció primària.

Sobre la vacunació, ha posat en dubte que es pugui assolir el 70% de la població immunitzada a l’estiu si no s’incrementa la distribució de vacunes. Comella ha considerat que hi ha un problema “molt greu” de distribució i ha assegurat que per arribar al 70% s’haurien d’immunitzar 500.000 persones a la setmana, quan Catalunya està rebent com a molt 60.000 dosis a la setmana. En tot cas, ha assegurat que el sistema està preparat per vacunar fins i tot les 24 hores del dia si arriben més dosis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia