Política

Vox salva Sánchez i Iglesias pel decret dels fons de la UE

El no d’ERC, JxCat, el PDeCAT i la CUP acosta el govern a la derrota al Congrés fins que la ultradreta l’auxilia per sorpresa

Calvo ho agraeix i l’independentisme hi veu l’espòiler del que pot ser el 14-F

€Els devots del credo del “ja res pot sorprendre” i del “ja ho he vist tot” van ser desafiats ahir al Congrés, on va tenir lloc una heretgia parlamentària no vista fins ara. La coalició de Pedro Sánchez i Pablo Iglesias va estar contra les cordes durant hores per l’anunci d’ERC, JxCat, el PDeCAT, el PP, Cs i la CUP de votar en contra del decret que regula els fons europeus, però, quan flairava una derrota vergonyosa a ulls de Brussel·les, Vox va irrompre a escena per sorpresa per auxiliar el govern que defineix com a “il·legítim” i “el pitjor en 80 anys de democràcia”. L’independentisme hi va veure un espòiler del que pot passar després del 14-F.

Després del socors, el portaveu de Vox, Iván Espinosa de los Monteros, va negar l’acord: “No hi ha hagut negociació ni cap conversa, no n’hi ha hagut en els darrers dos anys ni en les darreres hores. A Vox votem sempre el que pensem que és millor. I aquest sistema no ens agrada i no hi podem votar a favor, però és un mal necessari perquè els fons arribin com més aviat millor, i per això no hi votem en contra.” Sense citar la ultradreta pel nom, la vicepresidenta Carmen Calvo els ho va agrair: “Vull agrair-ho molt especialment a tots i cadascun dels diputats i els grups a disposició d’ajudar el seu país.” I així va ser com la por de la derrota es va capgirar amb un marcador de 170 vots a favor, 126 vots en contra i 56 abstencions.

Si bé no comptava amb JxCat ni el PDeCAT, el PSOE es va veure sorprès per la bel·ligerància d’ERC que Adriana Lastra no va poder estovar arribant a l’hemicicle amb Gabriel Rufián. El portaveu d’ERC al Congrés va ironitzar que era “curiós veure Vox votant amb el govern filoterrorista i socialcomunista”. “Que Vox li doni suport justifica el no d’ERC, el govern converteix els 140.000 milions en un botí que es repartiran les empreses de l’Íbex 35”, va dir Rufián. A JxCat, Laura Borràs va censurar que el disseny del fons és “extremament centralitzat” i obre un “festival del favoritisme” i “una distribució opaca i no competitiva dels fons, en què les principals beneficiades seran les empreses de l’Íbex 35, quan han d’incloure de manera prioritària les petites i mitjanes empreses, les més afectades per la pandèmia i que a Catalunya representen el 90% del teixit empresarial”. Per Ferran Bel (PDeCAT), “l’únic tema que el PSOE ha negociat és si Podem i Iglesias havien de formar part o no de la comissió de control i del comitè tècnic dels fons”. Per Bel, “l’abstenció de Vox no és més que un espòiler del que pot passar a Catalunya després de les eleccions del 14-F”, perquè “Vox pot acabar fent el mateix amb el PSC a la Generalitat”. Mireia Vehí (CUP) va exigir a Calvo saber “si tornaran els homes de negre a veure si apliquem els condicionants de la UE en pensions i en matèria laboral”. El secretari general del PP, Teodoro García Egea, va acusar “Vox i Bildu de ser els salvavides de Sánchez”.

LA FRASE

Vull agrair-ho molt especialment a tots i cadascun dels diputats i els grups a disposició d’ajudar el seu país
Carmen Calvo
vicepresidenta espanyola


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Els aliats anuncien l’enviament a Ucraïna de míssils i artilleria

barcelona
escòcia

La crisi al govern escocès deixa en l'aire el futur del primer ministre

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

L'auge de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució dels Clavells

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona
política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona