Política

JAUME DULSAT

Cap de llista del PDeCAT a Girona

“La coherència té premi a mitjà i llarg termini”

fita ·

“No volem emplenar els diaris i els mitjans de promeses que no podrem complir”

“No sé la seva ideologia, però s’ancoren molt més a l’esquerra que un partit de centre com el meu”

Ens calen persones expertes en la gestió, rigor i bon govern, i no que tinguin molts seguidors a Twitter
Les eleccions s’haurien d’haver fet un mes més tard que el 14-F. El 30 de maig ja era massa tard

Jaume Dulsat i Rodríguez (Lloret de Mar, 1980) ha fet el salt des de la política municipal i encapçala la llista del Partit Demòcrata Europeu Català (PDeCAT). L’alcalde de Lloret considera que és l’hora de fer una bona gestió i treballar en el mentrestant, sense oblidar “els ideals nacionals”. És molt optimista que el PDeCAT traurà representació a la demarcació i serà decisiu en la governabilitat del govern.

Com es presenta una campanya tan accidentada, en un context de pandèmia, amb l’inicial canvi de data del govern, que va ser anul·lat pel TSJC, i al final eleccions el diumenge 14?
La campanya es presenta estranya. No té motiu de ser perquè les eleccions s’haurien d’haver fet més tard. El 30 de maig era massa tard, però un mes més de marge [que el 14-F] perquè la corba s’anés aplanant una mica més i perquè les coses a les UCI [unitats de cures intensives] s’haguessin normalitzat... tot això hauria tingut sentit. Però és una campanya estranya perquè els partits estem plantejant actes gairebé sense públic. És estrany perquè el govern que integren unes forces polítiques al matí diu que les persones es podran saltar el confinament municipal per anar a escoltar els mítings. I a la tarda aquests mateixos partits que integren el govern diuen que ells no ho faran. Doncs bé, una campanya sense poder parlar amb la gent, sense les emocions i les persones, però a través del Zoom [plataforma informàtica] o telemàticament, molt estrany [...].
És alcalde des del 2015. Com ha fet el salt a aquestes eleccions? Per què ho ha acceptat?
Segurament és l’evolució natural. Quan una persona està en la política té l’esperit del servei públic. Li agrada el que fa, en aquest cas, poder transformar la seva ciutat com ho faig a Lloret de Mar [...]. Arriba un moment a la vida en què, després de tots aquests moviments a l’espai ideològic… millor dit, d’aquest espai polític. L’espai ideològic és una altra cosa. Hi ha anades i vingudes, i jo penso que la coherència al final té premi. No sé si a curt termini, però a mitjà i llarg termini n’estic segur, que la coherència té premi i que la gent valora la coherència. Com que jo defensava uns ideals, els continuo defensant, que són gestionar aquest mentrestant, fer una gestió impecable d’aquest autogovern, que és insuficient, però és el que tenim, i a la vegada no perdem de vista els ideals nacionals, però el que no volem és emplenar els diaris i els mitjans de promeses que no podrem complir. El que no vull és crear frustració [...].
Per què es queda al PDeCAT i es distancia de Junts? Què tenen els dos partits de diferent?
M’he quedat al PdeCAT per coherència. Des d’un punt de vista nacional, tenim un mateix objectiu final, però segurament hi veiem una forma, no sé si diferent d’arribar-hi... però sí que una forma diferent d’explicar-ho. Jo no vull una confrontació contínua perquè no crec que doni resultats: això de la confrontació intel·ligent encara no sé ben bé què vol dir. Però estem perdent moltes oportunitats, ara hi haurà un repartiment de fons europeus, la Next Generation, veurem què passa. En els pressupostos generals de l’Estat, hi ha oportunitats que no hem de deixar perdre. Per tant, mentre estiguem dins de l’administració espanyola, hem d’aprofitar tots els recursos que es puguin perquè ho copaguem i perquè hi coparticipem, això des de l’àmbit nacional. Des de l’àmbit ideològic, no sé quina ideologia. [A Junts] hi ha gent amb una ideologia de centre i gent amb una ideologia que està molt a l’esquerra. Encara s’ha de veure quines polítiques faran, el que sí que sé pel que he vist darrerament és que estan ancorant-se molt més a l’esquerra que un partit de centre com el que jo defenso [...].
Què ofereixen a Girona?
El que volem és gestionar molt millor les competències que tenim. Encara hi ha un ampli marge de millora en la gestió i, per tant, el que oferim és rigor, bon govern, tornar a prestigiar les institucions públiques. Tenim un respecte sepulcral per la presidència de la Generalitat i per la Generalitat com a institució i, per tant, el que volem és tornar-los a prestigiar perquè en els darrers temps ha perdut una part d’aquest prestigi [...].
Repassant els candidats, com ara Gemma Geis (Junts) o Jean Castel (Ciutadans), que repeteixen, o bé Teresa Jordà (ERC), troba que Jaume Dulsat és conegut a la demarcació tot i ser l’alcalde i el vicepresident del Patronat de Turisme?
Evidentment com a tal no existeix un star-system gironí com passa a Barcelona. El que és obvi és que a la Selva marítima soc més conegut que a la Garrotxa o al Ripollès. Això és obvi perquè són comarques molt diferents. I a casa seva, l’índex de coneixement de l’alcalde a Lloret és altíssim i ho és menys a Puigcerdà. Penso que ens calen persones que hagin demostrat experiència en la gestió, rigor i bon govern i no tant persones conegudes amb molts seguidors a Twitter o que vagin a tertúlies de ràdio a fer colar un missatge i ser atractives, que també és allò en què sembla que s’ha convertit, malauradament, la política d’aquest país [...].

Del turisme a la política

Dulsat viu la primera campanya electoral com a candidat a unes eleccions al Parlament. El 2015 i el 2019 va concórrer a les municipals de Lloret i va ser el més votat. Li han calgut pactes per governar. Exjugador de bàsquet, Dulsat admet que aquests dies s’ha de multiplicar per complir les responsabilitats a l’Ajuntament i treballar a la Diputació, on és el vicepresident del Patronat de Turisme Costa Brava Girona. Diplomat en turisme i màster en direcció i organització d’empreses per la UdG, el batlle de Lloret havia estat professor universitari i treballat a Blanes, on va ser gerent del Patronat de Turisme i director gerent de la Fundació Carl Faust, al Jardí Botànic Marimurtra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia