Política

El fiscal també insta a tancar els 7 de Lledoners

Sol·licita al Suprem que els suspengui la semillibertat perquè “buida el contingut de la pena”

Critica el jutge

La fiscalia de Barcelona va presentar ahir un recurs d’apel·lació al Tribunal Suprem perquè suspengui la semillibertat que, el 28 de gener passat, el Departament de Justícia va concedir als set presos polítics que compleixen la condemna per sedició al penal de Lledoners. En el recurs, es fan servir els mateixos arguments que amb la petició de revocació del tercer grau a les dones preses, presentat abans-d’ahir. Pel fiscal, cal que els presos polítics tornin al règim de segon grau perquè “estan en una semillibertat que no els correspon”, situació que es pot allargar, fet que “buidaria el contingut de la pena i fa ineficaces les resolucions de l’òrgan sentenciador”.

Per la fiscalia, tant el jutge de vigilància penitenciària número 5, que resol els recursos dels presos de Lledoners, com el jutge de vigilància penitenciaria número 1 –que té els casos de l’expresidenta Carme Forcadell i l’exconsellera Dolors Bassa– fan una interpretació “errònia” de la disposició addicional 5 de la llei orgànica del poder judicial (LOPJ) quan sostenen que en els recursos contra resolucions administratives no hi pot haver una mesura de suspensió, i sí quan són recursos contra la resolucions judicials.

Tots dos magistrats van assegurar que la fiscalia “anava contra el principi de legalitat, i contra el reu” en fer “una interpretació analògica” de la disposició addicional 5. El fiscal, però, argumenta que el principi de legalitat i de taxativitat penal “no impedeix una labor interpretativa que vagi mes enllà de la literalitat de les normes processals”. Hi afegeix que el terme recurs d’apel·lació que recull aquesta disposició, “tothom sap que no el pot resoldre un jutge de vigilància penitenciària”, ja que li toca a un tribunal en segona instància, i per això hi ha confusió. Hi sosté que la llei de 2003 que va afegir la suspensió en les excarceracions era per evitar-les sense una resolució judicial en delictes greus i que no hi hagués un risc de fugida. Per tant, conclou que també s’ha de poder aplicar la suspensió d’una classificació en les resolucions administratives, com la dels presos polítics, que a més és immediata, fins que ho revoqui un jutge o tribunal.

LA FRASE

Queden en una semillibertat que no els correspon i fa ineficaces les resolucions de l’òrgan sentenciador
Fiscal
recurs TERCER grau

“Diàleg a cop de bastó”, sosté Turull

“Diàleg a cop de bastó... És la fórmula d’aquesta anomenada democràcia plena. Més convençut i més compromès que mai amb l’objectiu de la independència de Catalunya perquè no hi hagi dubtes per ningú, ni d’allà ni d’aquí”, piulava ahir l’exconseller de Presidència Jordi Turull, en saber que la fiscalia també ha recorregut contra la semillibertat d’ell i de la resta de presos polítics a Lledoners, com abans-d’ahir va fer amb les dones.

Des del 28 de gener, els nou presos polítics mantenen el règim de tercer grau, que els permet sortir a treballar i a fer voluntariat i tornar a dormir als penals de dilluns a dijous. La semillibertat és un règim de compliment d’una condemna, com insisteixen a dir responsables de Serveis Penitenciaris . No és cap regal, i tenen controls exhaustius.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia