Política

Aragonès: “No ens podem quedar només en el rebuig a la violència. Hem d’anar a l’arrel dels problemes”

El vicepresident en funcions compareix sobre les mobilitzacions i aldarulls arran de l’empresonament de Hasél assegurant que “hem d’atendre el malestar del jovent”

El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, també ho farà a partir de les 15h de la tarda en el marc de la Diputació Permanent

El vicepresident del Govern en funcions, Pere Aragonès, en substitució del president de la Generalitat, ha comparegut aquest matí per parlar sobre les mobilitzacions i els aldarulls de les últimes setmanes arran de l’empresonament de Pablo Hasél. Després de donar suport al Mossos d’Esquadra i les Policies Locals ha defensar el dret a la manifestació i a la llibertat d’expressió però ha volgut deixar clar que denunciava “qualsevol tipus de violència, sense pal·liatius” perquè queda fora de qualsevol dret fonamental.

Aragonès, però, ha volgut anar una mica més enllà i ha considerat que cal “anar a l’arrel dels problemes” i no quedar-se només en el rebuig pels aldarulls causat per grups de manifestants. “No ens podem quedar en el rebuig, hem d’abordar l’arrel dels problemes”, ha afirmat, tot afegint: “Hem d’atendre el malestar del jovent” i ha instat el Parlament a “abordar els problemes en la seva totalitat”.

Aragonès ha afegit que “tapar-se els ulls” i no buscar solucions al malestar seria deixar en mans dels Mossos un conflicte social i polític quan no és la seva feina.

El vicepresident del govern en funcions ha lamentat la pèrdua d’un ull d’una noia de 19 anys en el primer dia de les manifestacions per Hasél: “Ens dol intensament”, Amb tot, ha expressat el compromís del govern, de la conselleria d’Interior i dels Mossos d’Esquadra a “col·laborar al màxim i a dirimir responsabilitats si es demostra que hi ha hagut una actuació negligent”.

Pel que fa al debat sobre el model policial, Aragonès ha assegurat que “ens hem d’emplaçar a treballar conjuntament en el Parlament per abordar el model policial” més enllà de la “batalleta de curta volada”.

Amnisnitia i autodeterminació

Aragonès ha iniciat la seva intervenció lamentat que la Fiscalia s’hagi querellat contra el president del Parlament, Roger Torrent, i tres membres independentistes més de la Mesa de la cambra per haver permès el debat i votació de propostes de resolució sobre l’autodeterminació i la monarquia espanyola. Per Aragonès, la querella “referma” el Govern en la seva tesi que “més que mai hi ha la necessitat d’abordar una llei d’amnistia i l’exercici del dret a l’autodeterminació” a Catalunya.També ha cridat a “resoldre políticament el conflicte polític” i no optar per la via judicial.

Sàmper i Bargalló, a la tarda

La sessió es reprendrà a la tarda amb la compareixença a petició pròpia del conseller d’Interior, Miquel Sàmper, per a informar “sobre els esdeveniments que han tingut lloc arran de les mobilitzacions per l’empresonament de Pablo Hasél”. Prèviament la Diputació Permanent haurà d’aprovar aquesta compareixença.

A l’últim, també compareixerà el conseller d’Educació, Josep Bargalló per informar “sobre les condicions en què s’ha iniciat el segon trimestre escolar pel que fa a la seguretat, la reducció de les desigualtats i el seguiment de les inversions”. La Diputació Permanent va aprovar el 20 de gener per unanimitat aquesta compareixença, sol·licitada per la CUP.

En totes dues compareixences, els torns dels grups i subgrups seran també de deu minuts en les primeres intervencions, i de cinc minuts per replicar les eventuals respostes dels consellers.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia