Política

Iceta constitueix el seu equip de diàleg amb la Generalitat

El vallesà Víctor Francos, elegit com a mà dreta del ministre de Política Territorial

Ve del gabinet d’Illa i refarà la taula

Com ja va succeir entre el juny del 2018 i el maig del 2019 amb Meritxell Batet, el Ministeri de Política Territorial torna a tenir una veu catalana, ara amb Miquel Iceta, que acaba de confeccionar l’equip que haurà de pilotar el diàleg amb la nova Generalitat i la recuperació de la taula de diàleg que va tenir una reunió fundacional el 26 de febrer del 2020 i prou. L’elegit com a mà dreta és el vallesà Víctor Francos (Cerdanyola del Vallès, 1979), excap de gabinet de Salvador Illa a Sanitat i que ahir prenia possessió com a secretari d’estat de Política Territorial. “Som el ministeri dels pactes, els acords i la cooperació”, es va vantar Iceta.

L’operació d’enviar Illa al Parlament va fer saltar la canària Carolina Darias –que va saber forjar una fluida interlocució amb la consellera de Presidència, Meritxell Budó– de Política Territorial a Sanitat, i això ha obert unes portes giratòries d’alts càrrecs entre els dos ministeris. Paradoxalment, l’equip bregat en la gestió de la pandèmia al voltant d’Illa no es queda amb Darias perquè hi aporti el coneixement pràctic de tot un any excepcional i només Silvia Calzón –secretària d’estat de Sanitat des de l’agost perquè el càrrec abans no existia– es manté. Però el subsecretari de Darias és ara el canari Francisco Hernández Spínola, que va encetar la legislatura sent el secretari d’estat de Política Territorial.

El viatge invers al de la mà dreta de Darias fan Víctor Francos com a nou secretari d’estat, i Alberto Herrera –subsecretari de Sanitat amb Illa– com a subsecretari. La cap de gabinet d’Iceta és Mar Román, excap de relacions institucionals de Renfe.

Si bé el gran repte serà reactivar la taula de diàleg amb Pere Aragonès, Iceta ha debutat accelerant l’agenda de traspassos al País Basc: a l’abril firmarà l’entrega de les presons.

“Venim amb una visió federalista”

En la presa de possessió del seu equip, el ministre de Política Territorial, Miquel Iceta, va voler fer una reivindicació del federalisme com a segell propi. “Venim aquí a enfortir l’estat de les autonomies i la visió autonòmica de l’Estat. Des d’una visió, ho de dir, que és federalista. Creiem que, en el federalisme, hi trobarem les solucions per millorar els mecanismes de cooperació”, va sentenciar. Per Iceta, “els autonomistes de veritat estan practicant el federalisme de veritat”, i així ho vol en el seu dia a dia a Madrid.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia