Política

L’escalada de tensió entre Rússia i Ucraïna posa en alerta l’OTAN

Kíev acusa Moscou d’acumular tropes a la frontera est del país amb l’excusa d’exercicis militars

Els Estats Units i la UE han advertit les autoritats russes davant de qualsevol intent d’intimidació

La tensió a la zona del Donbass, escenari des del 2014 d’una guerra entre l’exèrcit ucraïnès i les milícies prorusses, s’ha disparat, amb acusacions mútues entre Kíev i Moscou de mobilització de tropes i preparatius per a una possible ofensiva, generant preocupació als Estats Units, la UE i l’OTAN.

El president ucraïnès, Vladímir Zelenski, ha acusat Moscou de “mostrar múscul” a la frontera amb les autoproclamades repúbliques populars de Donetsk i Lugansk, i incrementar la presència de tropes a la zona amb l’excusa d’exercicis militars.

En els últims dies, Kíev ha posat en marxa una intensa activitat diplomàtica amb els seus socis internacionals, sobretot els Estats Units i l’OTAN, per alertar sobre l’escalada de tensió a l’est del país. Zelenski va rebre divendres el suport del president nord-americà, Joe Biden, qui li va mostrar “l’infrangible suport a la sobirania i integritat territorial d’Ucraïna a la vista de la continuada agressió de Rússia al Donbass i Crimea”.

Kíev acusa Moscou d’haver mort, a final del mes passat, quatre soldats ucraïnesos en violacions de l’alto el foc en vigor des del 2015, de manera que el balanç mortal a les files ucraïneses s’elevaria a 20 morts des d’inici d’any, als quals s’han de sumar 57 ferits. Segons l’ONU, en aquest conflicte han perdut la vida 14.000 persones en set anys.

El servei d’intel·ligència militar ucraïnesa ha aixecat la veu d’alarma en denunciar que Rússia ha iniciat preparatius amb l’objectiu de forçar l’exèrcit ucraïnès a respondre a “accions hostils” a la línia de separació de forces. Això serviria d’excusa perquè Rússia incrementés la seva presència militar als territoris prorussos introduint unitats regulars” amb l’objectiu de “protegir els ciutadans russos”, ja que dotzenes de milers d’ucraïnesos al Donbass han rebut ja passaport rus. “No es descarta tampoc un intent de les forces d’ocupació de Rússia d’entrar de ple en territori d’Ucraïna”, assenyala Kíev. El Kremlin ha contestat que Rússia trasllada o mobilitza les seves tropes dins del seu territori “a la seva conveniència”. “Això no ha d’inquietar ningú i no representa una amenaça per a ningú”, va dir ahir Dmitri Peskov, portaveu presidencial.

Però l’escalada de tensió a la zona preocupa les potències occidentals i l’OTAN, especialment els Estats Units, aliat del govern ucraïnès. Des de l’altra banda de l’oceà, Washington va advertir a Moscou que no havia d’intervenir en la sobirania del país ni havia d’intimidar-lo. “Continuem donant suport a la integració euroatlàntica d’Ucraïna davant de l’agressió en curs de Rússia al Donbass i Crimea”, va dir el secretari d’Estat nord-americà, Antony Blinken, a través de les xarxes socials. El secretari de Defensa Lloyd Austin va anar més lluny en mostrar al seu homòleg ucraïnès, Andréi Tarán, el compromís dels EUA a Ucraïna a reforçar la seva capacitat militar per poder defensar-se de manera més eficaç contra l’agressió russa, segons el seu departament. “En cas d’una escalada de l’agressió russa, els Estats Units no deixaran sola Ucraïna i no permetran que es facin realitat les aspiracions agressives de Rússia contra Ucraïna”, va dir Austin, segons Kíev.

La situació no només preocupa els EUA; la Unió Europea i l’OTAN també estan alarmats. Segons fonts de l’Aliança a Brussel·les, l’OTAN està preocupada per les “recents activitats militars a gran escala de Rússia a Ucraïna i els seus voltants”, un tema que es va debatre en la reunió del Consell de l’Atlàntic Nord celebrada dijous.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia