Política

Cap de setmana clau en les negociacions entre ERC i JxCat

Vilalta espera poder tancar un “preacord” o, si no, començar a explorar alternatives que “inclouen també JxCat”

La CUP condiciona la investidura d’Aragonès al compliment del seu acord

Cap de setmana decisiu per saber si hi ha possibilitat d’acord de govern entre ERC i JxCat. No per entrar en la lletra petita, però sí per dilucidar si la investidura de Pere Aragonès tindrà un executiu independentista fort i representatiu del 52% de vots assolits a les urnes. Els republicans mantenien ahir el mateix discurs de l’última setmana del “tenim pressa perquè és la pressa de la gent”, que van visualitzar públicament en el ple de dijous i que tornaven a posar en l’horitzó “decisiu” aquestes pròximes hores per “embastar aquest principi d’acord”, en paraules del vicepresident del govern, Pere Aragonès, i de la secretària general adjunta, Marta Vilalta. ERC vol saber si ja pot comptar amb “aquest preacord per desencallar la investidura” perquè, si no és així, haurà de buscar “les alternatives” al bloqueig, que “inclouen també JxCat”, hi va afegir Vilalta.

La posició de JxCat, mentre continuen parlant de l’estructura de govern i de noms, és no fer extensibles públicament als mitjans les seves peticions. Ahir en va parlar la diputada al Congrés Pilar Calvo, que reiterava que les converses amb els republicans avançaven positivament, però defugia qualsevol “urgència” o “pressa” perquè “potser no és la millor companya”, tot i admetre que s’havia de ser optimista i pensar que “es pot tancar un acord en breu”.

La tercera formació independentista amb què ERC sí que ha arribat a un acord, la CUP, també va voler dir-hi la seva, advertint que, “si l’acord es trenca, el nostre compromís també”, condicionant així el suport a la investidura d’Aragonès al fet que el possible pacte amb Junts mantingui el seu. Ho va dir el diputat Xavi Pellicer en una entrevista a La 2 i Ràdio 4, en la qual va mostrar “preocupació i ràbia” pel ritme de les negociacions i va destacar que donaran suport a un govern d’ERC en solitari i que no descarten entrar a l’executiu “en una segona fase de la legislatura” si s’ampliés l’actual acord de mínims.

LES FRASES

Ens queden unes hores decisives per tancar aquest preacord i desencallar la investidura
Marta Vilalta
SECRETÀRIA GENERAL ADJUNTA D’ERC
Pensem que es pot tancar un acord en breu, però la paraula ‘pressa’ no és la millor companya
Pilar Calvo
DIPUTADA AL CONGRÉS PER JxCAT
Donarem suport a la investidura sempre que es mantingui l’acord de mínims assolit amb ERC
Xavi Pellicer
DIPUTAT AL PARLAMENT DE LA CUP


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia