Política

El govern espanyol militaritza Ceuta davant la crisi migratòria

Sánchez garanteix la “devolució immediata” dels immigrants que han travessat la frontera de manera il·legal

Tropes de l’exèrcit s’han desplegat a la zona per restablir “l’ordre”

El president del govern espanyol es desplaça cap a Ceuta i Melilla per conèixer de primera mà la situació generada per la crisi migratòria per l’arribada de ciutadans marroquins nedant a les dues ciutats del nord d’Àfrica.

El pla de viatge del president del govern espanyol és desplaçar-se primer fins a Ceuta, on arribarà en helicòpter. A Ceuta es trobarà amb el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska (que ha viatjat abans a la ciutat africana), amb el president de Ceuta, Juan Jesús Vivas, i amb la delegada del govern, Salvadora Mateos.

Posteriorment, el president i el ministre de l’Interior es desplaçaran a Melilla, on Sánchez s’entrevistarà amb el president de la comunitat autònoma, Eduardo de Castro, i la delegada del govern a Melilla, Sabrina Moh.

Mentrestant, aquesta tarda està previst que es reuneixi a la Moncloa el comitè de seguiment aprovat avui en el Consell de Ministres, a iniciativa del president, per a analitzar l’actual crisi migratòria. Aquesta reunió estarà presidida per la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, i comptarà amb l’assistència de la ministra d’Afers exteriors, la ministra de Defensa, el ministre de Política Territorial i Funció Pública, la ministra de Drets Socials, el ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, la directora del CNI i el secretari d’estat de Seguretat, aquest últim en lloc del ministre de l’Interior, que espera ja a Ceuta al president.

Durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d’aquest dimarts, Sánchez ha promès que el govern espanyol “serà ferm” per restablir “l’ordre” a Ceuta, on aquesta nit han passat la frontera més de 5.000 immigrants. L’executiu espanyol ha desplegat l’Exèrcit de matinada i Sánchez ha afirmat que procedirà a fer la “devolució immediata” dels immigrants d’acord amb els convenis subscrits amb Marroc. El president ha comparegut a la Moncloa per advertir que el seu govern defensarà “sempre” i davant de qualsevol desafiament” amb “tots els mitjans necessaris” la “integritat territorial d’Espanya, les seves fronteres i la seguretat dels compatriotes”.

Per la seva banda, el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha afirmat que l’Estat espanyol ja ha “retornat” al Marroc 2.700 persones que han travessat la frontera amb Ceuta en les últimes hores de forma “il·legal”. Grande-Marlaska ha assegurat que el govern espanyol continuarà fent “devolucions” el temps “que sigui necessari” i ha recordat que ha desplegat l’Exèrcit que patrulla conjuntament amb les forces de seguretat. “Estem sent contundents i ho seguirem sent en defensa de les fronteres”, ha dit.

Per part del Marroc, la seva ambaixadora a Espanya ha comentat avui que “hi ha actes que tenen conseqüències i s’han d’assumir”. L’ambaixadora Karima Benyaich ha assegurat que en les relacions entre països hi ha actes que tenen conseqüències, “i s’han d’assumir”, en una referència a la decisió d’Espanya de proporcionar atenció mèdica al líder del Front Polisario, Brahim Ghali.

Després d’aquestes declaracions la titular de la cartera d’Assumptes Exteriors espanyola, Arancha González Laya, ha convocat l’ambaixadora nord-africana i també li ha recordat que el control de les fronteres “ha estat i ha de seguir essent la coresponsabilitat d’Espanya i del Marroc. Laya també ha expressat a l’ambaixadora del Marroc el “disgust” i “rebuig” de l’executiu davant l’entrada “massiva” de migrants.

En aquest sentit, Brussel·les ha exigit al Marroc que aturi “les sortides irregulars” cap a Espanya arran de l’arribada a Ceuta de 6.000 persones, entre elles 1.500 menors d’edat. L’eurocomissària de l’Interior, Ylva Johansson, ha expressat aquest dimarts “preocupació” per aquestes arribades “sense precedents”. ha avisat a Rabat que la qüestió migratòria “és un element clau” per mantenir relacions “de confiança” amb la Unió Europea. “Les fronteres espanyoles són fronteres de la UE”, ha recordat. L’eurocomissària ha assegurat que està seguint la situació de prop amb l’Alt Representant de la UE, Josep Borrell.

També el president del Consell Europeu, Charles Michel, ha donat suport al president espanyol, Pedro Sánchez, arran de la situació migratòria a Ceuta. “Les fronteres d’Espanya són les fronteres de la Unió Europea”, ha assegurat Michel en una piulada, on també ha expressat tot el seu “suport i solidaritat” amb l’Estat. “La cooperació, la confiança i els compromisos compartits haurien de ser els principis d’una relació forta entre la Unió Europea i el Marroc”, ha avisat el belga.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona