Política

Ábalos rebat als barons que és l’hora de “l’audàcia i el valor”

Amb el també ministre Campo fa pinya defensant que cal “iniciativa política” davant l’allau de crítiques internes al PSOE pels indults

Recorda al TS l’informe favorable a Tejero sense penediment

Del temps del càstig i el de la concòrdia que va brandar el president espanyol, Pedro Sánchez, al “moment de l’audàcia i el valor” que va esgrimir ahir el secretari d’organització del PSOE i ministre de Transports, José Luis Ábalos, per replicar les crítiques internes en contra que l’executiu espanyol faci el pas d’indultar els presos polítics catalans d’alguns barons territorials, com el president de Castella-la Manxa, Emiliano García Page; el d’Extremadura, Guillermo Fernández Encalla, i de l’Aragó, Javier Lambán. A totes aquestes crítiques, que el portaveu adjunt de Cs al Congrés, Edmundo Bal, esperonava per impedir “una traïció contra el poble espanyol”, s’hi sumava la de l’expresident Felipe González, que en una entrevista dimecres a la nit a Antena3, va assegurar: “En aquestes condicions jo no faria l’indult.” L’abril del 2018, González mateix, en una altra entrevista en el programa Salvados, no els refusava si canviava la situació a Catalunya i hi havia una condemna.

González va centrar el debat no tant en el penediment, sinó a saber si els independentistes estarien disposats respectar la legalitat vigent de la Constitució i l’Estatut. Per González, la Carta Magna “no admet que ningú unilateralment trenqui les regles del joc”, fent referència a l’aprovació del referèndum i l’anomenada llei de transitorietat jurídica aprovades en els plens del 6 i 7 de setembre del 2017. Ho va fer després que un altre expresident, José Luis Rodríguez Zapatero, avalés la iniciativa de Sánchez. Rodríguez Zapatero va tornar a parlar ahir per demanar a González que donés suport a Sánchez, com va rebre el seu “en moments difícils”.

Ábalos va respondre-li que l’únic que està en disposició d’argumentar si és el moment o no de prendre aquesta decisió “és qui l’ha de liderar” tenint en compte “l’oportunitat i el temps”. I en aquest punt va llançar-li un dard: “També puc dir que en altres temps algunes decisions van ser molt inoportunes, però es van produir.”

La bancada socialista de La Moncloa va fer pinya ahir en defensar la seva posició per afrontar “un problema polític complex” amb Catalunya una vegada es comença a superar la pandèmia i havent passat pels tribunals, l’aplicació del 155 i la sentència del Tribunal Suprem. És a dir, superar el “temps per al càstig” –al qual va fer referència Sánchez– i afrontar el de la concòrdia. El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, va insistir durant la intervenció en la comissió del Senat que s’ha de veure l’indult amb naturalitat i “no ens ha d’espantar”, perquè està recollit en la legislació malgrat la seva excepcionalitat. El director del gabinet del president espanyol, Iván Redondo, reconeixia també al Senat que no s’havia pres cap decisió, però que podrien ser el camí perquè un “lideratge valent” arregli “el que ha passat en l’última dècada” a Catalunya

Davant les reaccions irades del PP, Cs o Vox, Ávalos els va recordar que la Constitució “no és el Codi Penal ni el Civil”, i va acusar els populars de tenir una actitud d’“indolència i deixar que l’independentisme creixés” quan governaven, deixant-ho en mans de la justícia. Els retreia, a més, que volguessin “confondre i manipular” la ciutadania, negant que posin sobre la taula la concessió dels indults per “mantenir el poder o guanyar eleccions”.

El Suprem i Tejero

Mentre el ministre del ram mostrava no tenir cap “dubte” ni “sospita” sobre les decisions del Tribunal Suprem (TS), Ábalos reclamava “una mica d’empatia i coherència” a la dreta i al tribunal, recordant que havien apel·lat a qüestions “d’utilitat general, pel bé d’Espanya i per oblidar el passat” a l’hora de fonamentar els informes per indultar “el senyor Tejero pistola en mà a dins el Congrés”.

Es va indultar el senyor Tejero pistola en mà al Congrés dels Diputats
José Luis Ábalos
MINISTRE DE TRANSPORTS I SECRETARI D’ORGANITZACIÓ DEL PSOE
En aquestes condicions jo no faria l’indult
Felipe González
EXPRESIDENT DEL GOVERN EsPANYOL
Hauríem de veure l’indult amb normalitat perquè està dins del nostre instrument jurídic
Juan Carlos Campo
MINISTRE DE JUSTÍCIA
La solució al problema serà quan els independentistes renunciïn a tornar a fer el mateix
Emiliano García-Page
PRESIDENT DE CASTELLA-LA MANXA
Volem posar sobre la taula aquesta situació i que Pedro Sánchez s’adoni que ha perdut el carrer
Teodoro García Egea
SECRETARI GENERAL DEL PP
Demano als barons del PSOE que siguin valents i donin batalla i suport a les mocions
Edmundo Bal
PORTAVEU ADJUNT DE CS AL CONGRÉS

Mocions de PP i Cs als consistoris

PP i Cs van anunciar ahir que pensen promoure una ofensiva de mocions en parlaments i ajuntaments d’Espanya perquè es pronunciïn contra els indults. El secretari general del PP, Teodoro García-Egea, va explicar que l’objectiu és que Pedro Sánchez s’adoni que “ha perdut el carrer”, i la intenció és que els grups municipals del PSOE s’hi adhereixin i Sánchez s’adoni que la seva formació no l’acompanya. “Creiem que la pressió institucional i judicial ha de funcionar” perquè un indult “vorejaria la prevaricació”, va dir García-Egea. Des de Cs també han convocat una manifestació l’11 de juny per defensar la “convivència democràtica” en els termes expressats pel Suprem.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia