Política

El PP recollirà firmes contra els indults, com amb l’Estatut

El govern català diu que detecta un canvi de tarannà de La Moncloa a l’hora d’abordar el conflicte català

Cuixart vaticina que la mesura de gràcia tindrà poc recorregut perquè serà revocada

El PP ha vist en la possible concessió de l’indult als presos independentistes catalans un filó molt valuós per desgastar políticament Pedro Sánchez. La consigna, doncs, és i serà no donar treva i multiplicar els gestos de pressió, i amb aquest objectiu el líder de la formació conservadora, Pablo Casado, va anunciar ahir que promouran una campanya de recollida de firmes entre la població en contra de la mesura de gràcia. L’estratègia és calcada, en fons i forma, a la que ja van adoptar el 2006 amb l’aprovació de Estatut, i que anys més tard va suscitar reflexions crítiques dins la mateixa formació. El mateix Xavier García Albiol, quan va ser candidat dels populars a la presidència de la Generalitat, reconeixia, en una entrevista a El País del setembre del 2015, que aquella campanya de captació de firmes va ser “poc afortunada”. Casado, però, no està ara mateix per mirar enrere, i ahir justificava la iniciativa: “Hem de defensar la unitat nacional i, per tant, la justícia, que legalment ha imposat una sentència als qui van intentar trencar la llei”, proclamava. El dirigent popular igualment ha donat ordres perquè els regidors del partit presentin mocions a 8.000 ajuntaments estatals de rebuig als indults. Per tancar el cercle, el PP també participarà, juntament amb Vox i Cs, en una manifestació de protesta a la plaça Colón de Madrid que es farà el diumenge 13 de juny, i que ha estat organitzada per una plataforma impulsada per la que va ser eurodiputada, entre d’altres càrrecs, Rosa Díez. Ciutadans, al seu torn, també ha convocat una concentració davant de la delegació del govern estatal a Catalunya pel dia 11 de juny.

Mentre La Moncloa intenta contenir com pot l’hemorràgia –la vicepresidenta, Carmen Calvo, va cridar ahir a l’ordre els barons díscols–, l’executiu català es mira aquest escenari amb prudència. La titular del Departament de Presidència, Laura Vilagrà, aprofitava, en una entrevista a Catalunya Ràdio, per tornar a reivindicar l’amnistia com a solució, però alhora assegurava que havien detectat que el PSOE ha adoptat una “visió més estadista” a l’hora d’enfocar la qüestió catalana. “Segur que seran valents per aplicar mesures que resolguin la situació personal i política que vivim aquí”, era la seva conclusió.

Qui també va parlar ahir a través de les ones, en aquest cas de RAC1, va ser Jordi Cuixart. La seva sempre és una veu autoritzada i, com a tal, va mirar de rebaixar les expectatives al voltant dels indults. “Seria igual d’efímer que ho van ser els tercers graus. El senyor Lesmes ja ha dit que els indults no tindran recorregut”, va assegurar, i va afegir tot seguit que si s’acaba concedint la mesura de gràcia, el Tribunal Suprem intentarà revocar-la per terra, mar i aire.

Per la seva banda, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, va recalcar també ahir que els indults no poden convertir-se en “una eina de mercadeig polític”, i al mateix temps va retreure que es vulgui utilitzar aquesta figura legal per solucionar el “conflicte polític”, exigint un “penediment” als presos polítics per uns actes que volien donar compliment a un “mandat democràtic” de forma “cívica, pacífica i democràtica”. Molt més crítica es va expressar la presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC, Elisenda Paluzie, per a qui els indults “si arriben, no seran cap èxit. De fet, seria una decisió política intel·ligent per part del govern espanyol contra l’independentisme. No només perquè queden fora els exiliats i els 3.000 represaliats, sinó perquè políticament ens desarmen i internacionalment són nefastos”, va asseverar.

LES FRASES

Hem de defensar la unitat nacional i, per tant, la justícia, que legalment ha imposat una sentència
Pablo Casado
president del pp
L’indult seria igual d’efímer que els tercers graus. Lesmes ja ha dit que no tindran recorregut
Jordi Cuixart
president d’òmnium cultural
Segur que el PSOE serà valent per aplicar mesures que resolguin la situació que vivim al país
Laura Vilagrà
consellera de presidència
El nostre indult i el dels condemnats per l’1-O s’assemblen com un ou a una castanya
José Barrinuevo
exmInistre de l’interior

Barrionuevo i Vera s’afegeixen a les crítiques

El que va ser ministre de l’Interior José Barrionuevo i la seva antiga mà dreta, Rafael Vera, condemnats i després indultats pel segrest de Segundo Marey, van criticar ahir la concessió dels indults als presos, i van negar que es pugui establir un paral·lelisme entre tots dos casos. “S’assemblen com un ou a una castanya”, va manifestar Barrinuevo, per a qui la seva excarceració va ser un gest de reparació: “El PP ens va indultar per corregir el seu error en trencar el consens en la lluita contra ETA”, va dir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia