Política

Aragonès i Sánchez, diàleg amb premisses llunyanes

Tots dos presidents escenifiquen proximitat i ganes d’entesa tot i expressar plantejaments molt discrepants

Coincideixen per primer cop des de la investidura en un acte de Foment del Treball

Pere Aragonès i Pedro Sánchez, presidents de la Generalitat i del govern espanyol, respectivament, es van trobar ahir per primer cop d’ençà de la investidura del primer després de les eleccions catalanes. El motiu no era pas una trobada oficial, que s’espera per a aquest mateix mes, sinó la coincidència de tots dos líders en el primer acte commemoratiu dels 250 anys de Foment del Treball, en què la patronal va lliurar la seva medalla a Javier de Godó.

Durant les respectives al·locucions, i també a través de la coreografia no verbal de salutacions covidianes amb topades de punys, somriures i assentiments, tots dos líders van expressar una voluntat d’acostament de posicions dins del conflicte entre Catalunya i l’Estat. Les paraules, però, van posar de manifest la llunyania dels plantejaments respectius. Així, malgrat certes coincidències, com la necessitat d’assumir els reptes de futur i les transformacions tecnològiques, socials, ecològiques i de gènere, per Aragonès és inajornable una visió “en clau democràtica”, en clara al·lusió al conflicte entre territoris. Pel president de la Generalitat, que confia en una etapa de “normalització política”, això vol dir que la situació actual “no és normal”. “Per nosaltres –va indicar– l’anormalitat és que hi hagi presos polítics i que no puguem decidir el nostre futur”, unes voluntats que, va insistir “els catalans han demostrat reiteradament a les urnes”.

Aragonès va expressar la confiança que, malgrat tot, les diferències es puguin superar: “Serà extraordinàriament difícil, però és una oportunitat i una obligació”, per la qual cosa, va reblar, “el govern de Catalunya serà al costat de les solucions i no de l’immobilisme”.

El discurs de Sánchez, en canvi, va transcórrer de manera ben diferent. Tot i l’“estimado Pere” del principi, va instar el representant català a “deixar enrere la dialèctica estèril dels uns i els altres per buscar un nou nosaltres”.

Durant la seva intervenció, Sánchez va lligar constantment el concepte d’unitat als de futur i progrés. “Catalunya és imprescindible i en necessitem la millor versió per modernitzar l’Estat”, va recalcar el líder socialista, per qui “cal deixar enrere els enfrontaments que han deixat un trist balanç de dolor, pobresa i estancament”, per la qual cosa, va postil·lar, “el futur vindrà amb el retrobament per fer un camí tots plegats”.

LES FRASES

L’anormalitat és tenir presos polítics i que els catalans no puguem decidir el nostre futur
Pere Aragonès
president de la generalitat de Catalunya
Els enfrontaments anteriors han deixat un trist balanç de dolor, pobresa i estancament
Pedro Sánchez
President del govern espanyol
Els empresaris necessitem seguretat jurídica i normalitat de les relacions entre els governs
Josep Sánchez Llibre
president de foment del treball


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia