Política

López Obrador guanya en el Congrés però perd pes

El partit del líder mexicà recula en diputats però amplia el seu poder territorial

El president mexicà, Andrés Manuel López Obrador, va celebrar ahir la victòria del Moviment Regeneració Nacional (Morena) en les eleccions celebrades diumenge a Mèxic, que, tot i que eren legislatives, locals i per a governador, es presentaven com un plebiscit sobre la figura del mandatari. L’oficialisme seria el més votat en les eleccions més grans de la història del Mèxic, en les quals es renovava la Cambra de Diputats; 15 de 32 governadors i 1.900 ajuntaments. Tot i això, segons resultats encara provisionals, el partit de López Obrador hauria reculat a la cambra baixa en perdre la majoria qualificada, la qual cosa l’obliga a negociar amb altres partits per aprovar les seves reformes. L’oficialisme obtindria entre 190 i 203 dels 500 escons de la cambra baixa. Tot i que queden lluny dels 253 que té actualment, si suma els seus aliats, el Partit del Treball i el Partit Verd, aconseguirà superar la barrera de la majoria absoluta (251), amb entre 255 i 292 escons. Una majoria que no li permet reformar la Constitució, uns dels projectes estel·lars del mandatari mexicà, ja que per fer-ho es requereixen les dues terceres parts del Congrés, és a dir, 334 escons. La coalició opositora Va per Mèxic, que reunia els partits que han compartit tradicionalment el poder (PRI, PRD i PAN), obtindria entre 181 i 213 escons.

A la pèrdua de pes de l’oficialisme a la cambra baixa, cal sumar-hi els mals resultats obtinguts a la influent Ciutat de Mèxic, que havia estat una base electoral clau per al president. Una victòria agredolça de López Obrador, que va veure compensada pels bons resultats obtinguts en les eleccions a governador, en què l’oficialisme hauria arrasat.

Segons els resultats preliminars, Morena hauria guanyat en 13 dels 15 estats que hi havia en joc. Amb aquests canvis, el partit de López Obrador, que va debutar en les eleccions del 2015, passa de tenir set governadors a 13, xifra que s’eleva a 14 en sumar la victòria dels seus aliats a San Luis Potosí. D’aquesta manera, el moviment del president estén el seu control en emportar-se l’industrialitzat nord-est del país, amb un sorprenent triomf a la Baixa Califòrnia, Sinaloa i Sonora.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia