Política

Cuixart porta a Estrasburg la condemna de l’1-O

És el primer recurs davant del Tribunal Europeu de Drets Humans per la sentència del Suprem

Els advocats de Jordi Turull presentaran avui la queixa acompanyats de Carles Puigdemont

Estrasburg ja té sobre la taula la sentència del Tribunal Suprem contra els líders independentistes pel referèndum de l’1 d’octubre. El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, va presentar ahir el recurs davant del Tribunal Europeu de Drets Humans contra la condemna a nou anys de presó per un delicte de sedició relacionat amb el plebiscit.

L’equip jurídic de Cuixart el va entrar ahir al registre personalment a Estrasburg l’endemà de saber la sentència completa i els vots particulars del Tribunal Constitucional. Segons una nota d’Òmnium distribuïda després d’haver filtrat la notícia a TV3, s’ha registrat en català acompanyat de la documentació per a la seva admissió: una seixantena d’informes que ocupen un total de 2.009 pàgines.

A part de tota la paperassa del procediment judicial als tribunals espanyols, també s’adjunten els pronunciaments d’organismes internacionals com ara l’opinió del Grup de Treball sobre les Detencions Arbitràries de les Nacions Unides, que en demanava l’alliberament. Igualment, hi ha algunes de les resolucions d’altres tribunals europeus que per resoldre les euroordres contra els exiliats s’han pronunciat sobre el cas de l’1-O.

Més enllà d’aquests detalls anecdòtics, l’entitat independentista no ha revelat el contingut del recurs. És a dir, quins drets fonamentals considera que s’han vulnerat en el cas de Cuixart. Òmnium assegura que explicarà el contingut d’aquest recurs dimarts vinent.

En espera que Òmnium proporcioni tota la informació, tot fa indicar que Cuixart acusarà Espanya d’haver violat el seu dret de reunió i lliure expressió, a més del dret a un judici just. Faltarà veure si el seu advocat, Benet Salellas, n’afegirà algun més dels establerts al Conveni Europeu de Drets Humans.

L’anunci del recurs arriba després de la sentència del Constitucional i els vots particulars de dos magistrats del tribunal, que van considerar “desproporcionada” la sentència a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, ja que són líders socials als quals s’ha de garantir el dret de reunió. El vicepresident de l’entitat, Marcel Mauri, considerava, poc després de conèixer el detall dels vots particulars, que “la divisió” del TC en els recursos dels presos independentistes “vaticina la derrota” d’Espanya a Estrasburg. A parer d’Òmnium, els vots particulars “admeten clarament” els dèficits democràtics de l’Estat i evidencien les “fissures” en la seva “estratègia repressiva”.

Recurs de Turull

L’exconseller de la Presidència, Jordi Turull, serà el següent pres independentista a presentar un recurs a Estrasburg per l’1-O. Ho farà avui mateix. Els seus advocats presentaran a les portes del Parlament Europeu i davant la premsa la denúncia contra l’Estat espanyol.

El líder de JxCat i expresident, Carles Puigdemont, acompanyarà els lletrats per donar el seu suport a Turull, que va ser condemnat a 12 anys de presó per sedició i malversació.

Procés llarg

El procediment a Estrasburg pot trigar anys a resoldre’s. El temps que es prenen els magistrats europeus per dictar sentència depèn del tipus de cas i de la seva complexitat. El primer pas és que el TEDH admeti a tràmit el recurs. Un cop passat el filtre inicial els magistrats hauran de decidir si tramiten el recurs per la via urgent. El TEDH resol amb més rapidesa els temes més greus que impliquen un risc per a la vida o si l’afectat està empresonat, com és el cas dels presos ara mateix. Si el govern de Pedro Sánchez concedeix els indults, es podria estalviar una condemna d’Estrasburg durant el seu mandat.

LES FRASES

Els vots particulars dels magistrats justifiquen els arguments que hem esgrimit en matèria de drets humans
Esperem una resolució que ens sigui favorable i que arribi com més ràpidament millor
Benet Salellas
advocat de jordi cuixart
La unitat d’Espanya no pot ser utilitzada com un límit a l’hora d’exercir els drets fonamentals
Tothom té el dret a manifestar-se per demanar l’exercici del dret a l’autodeterminació
Marcel Mauri
vicepresident d’Òmnium


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona