Política

Turull: “Els indults són una mesura de gràcia, no sé si algú té la temptació que siguin d’humiliació”

Defensa que l’1-O va ser un referèndum i que s’havia de fer efectiva la independència si guanyava el ‘sí’

L’exconseller empresonat per l’1-O Jordi Turull ha deixat clar que no pensa renunciar al “compromís actiu” d’assolir la independència i ha fet referència a la possibilitat que els indults siguin reversibles. “Els indults són una mesura de gràcia, no sé si algú té la temptació que siguin d’humiliació. Llavors no seria acceptable”, ha argumentat en una entrevista a ’El Matí de Catalunya Ràdio. Preguntat per la carta del secretari general de Junts, Jordi Sànchez, en què deia que l’1-O va ser concebut més per forçar una negociació que no pas per declarar la independència, Turull ha defensat que va ser un referèndum d’autodeterminació i que, tal com diu la llei de l’1-O, “s’havia de fer efectiva la independència si guanyava el sí”.

Encara sobre l’1-O, l’exconseller de la Presidència ha afirmat que va ser el que diu la llei de referèndum i ha afegit que a l’hora de fer efectiu el resultat es pot fer de dues maneres: a “trompades” o de manera negociada. I en aquest sentit, ha defensat que si es pot fer “de bones” és millor.

L’exconseller no comparteix amb el president d’ERC, Oriol Junqueras, que les altres vies a la pactada no són viables o desitjables. Segons Turull, per això no formen part del mateix partit però ha posat l’accent en el fet que l’important és que es compleixin els acords escrits. I ha considerat “lògic” que hi hagi punts de vista diferents.

Sobre els indults, l’exconseller empresonat vol veure primer amb quines condicions es donen abans de pronunciar-s’hi. Turull creu que aquesta mesura pot arribar ara abans que l’estat espanyol rebi una “targeta vermella directa” ja que, segons ha dit, fora de l’Estat la situació “no s’aguanta”. De totes maneres, l’exconseller ha remarcat que un indult no arregla el problema sinó només la situació personal dels 9 presos.

El dia després que el seu recurs hagi arribat al Tribunal Europeu de Drets Humans d’Estrasburg, Turull ha celebrat que a partir d’ara es jugui “en terreny neutral”. I és que fins ara, segons ha dit, a l’estat espanyol s’ha jugat en un “camp de patates”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia