Política

Bennett pren possessió com a primer ministre enmig d’una gran tensió a Jerusalem

El líder de Yamina aborda amb militars el pas d’una marxa extremista per la ciutat sagrada

Hamas amenaça amb una nova escalada bèl·lica si es fa l’acte

Una televisió israeliana explicava ahir que Shimon Peres, primer ministre fins que Benjamin Netanyahu el va rellevar el 1996, va trobar-se amb el seu successor cada dia durant dues setmanes per assegurar-se que el cap del Likud disposava de la informació necessària per liderar el país. Netanyahu, a la trobada d’ahir per fer el traspàs amb Naftali Bennett, no va arribar a seure. La successió ocupava les principals capçaleres mundials, però la trobada que la simbolitzava va ser breu i no es va distingir per la cordialitat.

Després de la reunió, Netanyahu va convocar els partits de l’oposició que li són fidels i el seu propi grup, el Likud, als quals va esperonar a mantenir-se units i tombar com més aviat millor el nou govern: “He liderat l’oposició el 1995 i el 2005. Vam treballar fort i vam aconseguir grans victòries”, deia Netanyahu, que es vantava de saber com tornar al càrrec de primer ministre: “Puc sentir a la punta dels dits quines són les seves debilitats”, deia en referència al nou executiu.

Els grans líders mundials van adreçar felicitacions a Bennett. Entre els comentaris de Vladímir Putin, Narenda Modri o el president del Consell Europeu, Charles Michel, el més afectuós va ser el del president nord-americà, Joe Biden: “Israel no té un amic millor que els Estats Units”, va dir el demòcrata: “El vincle entre els nostres pobles és evident pels nostres valors compartits i per les dècades de cooperació propera.”

Però Bennett, que ha esdevingut primer ministre amb només 6 dels 120 escons que hi ha al Parlament, no té temps per a complaences. Hores després d’assumir el càrrec va haver-se de trobar amb autoritats militars i policials per afrontar de forma conjunta la probable escalada de tensió que es viurà avui a Jerusalem arran de la Marxa de la Bandera, un esdeveniment convocat per jueus d’extrema dreta que els palestins troben provocatiu que passi per la part ocupada de Jerusalem. Palestins d’altres territoris van anunciar que s’hi desplaçarien per donar-los suport, mentre que Hamas advertia des de la franja de Gaza que provocarà una escalada bèl·lica “idèntica a la del mes anterior” en el cas que la celebració jueva es faci. El nou ministre de Seguretat Pública, Omer Barlev, del grup Laborista, ha anunciat que la marxa “procedirà tal com està previst”.

El primer ministre de l’Autoritat Palestina, Mohammad Stayyed, ha afirmat que el final de Netanyahu suposa el tancament d’un dels “pitjors episodis” del conflicte israeliano-palestí, però hi ha afegit que no espera cap canvi en l’actitud del nou govern. Les autoritats iranianes, que celebren eleccions presidencials aquest divendres, també han descartat una millora en les relacions amb Israel.

Mentrestant, la nova ministra d’Interior israeliana i número dos de Yamina, Ayelet Shaked, va avançar en la presa de possessió del càrrec que expulsarà del país els sol·licitants d’asil, que ha anomenat “infiltrats”.

LA XIFRA

6
escons
dels 120 que hi ha al Parlament israelià té el partit del nou primer ministre, Naftali Bennett.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona