Política

Retrobada postindults a Waterloo

Després de la seva sortida de la presó, Sànchez, Turull, Rull i Forn es veuen amb Puigdemont a Bèlgica

Uns i altres intenten donar un caràcter privat a la trobada

Segon retrobament dels presos indultats amb els exiliats, aquesta vegada a Bèlgica. El secretari general de JxCat, Jordi Sànchez; l’exconseller de Presidència Jordi Turull, l’exconseller de Territori Josep Rull i l’exconseller d’Interior Joaquim Forn van viatjar ahir fins a Waterloo per tornar a veure en persona els seus companys de JxCat i, especialment, l’expresident Carles Puigdemont.

Han passat més de tres anys i mig des de l’última vegada que es van veure, a finals de l’octubre del 2017. Llavors ja planava l’ombra de la presó, l’exili i de la intervenció de l’autonomia de Catalunya. Eren moments molt tensos i, després, van sobrevenir uns anys molt difícils per a l’independentisme, també durs en l’aspecte personal per als líders que van organitzar el referèndum de l’1-O.

Per això ahir hi havia alegria a Waterloo, malgrat l’amargor que suposa per als expresos de JxCat haver rebut un indult per uns crims que neguen haver comès.

Visita privada

Matinant força per agafar el primer vol del dia, Sànchez, Turull, Rull i Forn van arribar al matí a l’aeroport de Brussel·les, on el raper mallorquí també exiliat Josep Miquel Arenas, àlies Valtònyc, els va donar la benvinguda. Després de passar breument per l’hotel, es van dirigir cap a la Casa de la República, visiblement contents per la visita.

Allà els va obrir la porta l’exconseller de Cultura Lluís Puig, en comptes del líder del seu partit, que estava en una reunió en aquell moment. Minuts més tard, tots plegats van accedir a sortir a la porta per fer-se una fotografia conjunta davant dels mitjans, però no van fer declaracions.

“Molt emocionant”, es va limitar a dir Rull, interrogat sobre com se sentien. Puigdemont va insistir que no volien parlar amb la premsa. Així, va esquivar una escenificació que es pogués interpretar com un reconeixement als indults. En repetides ocasions, l’expresident s’ha mostrat molt crític amb la mesura de gràcia del govern de Pedro Sánchez perquè considera que “no posen fi a la repressió” de l’Estat espanyol a l’independentisme.

Però, tant els expresos com JxCat van acabar compartint sensacions i moments de la trobada a Twitter, on no havien de respondre a preguntes dels periodistes. “Aquest sí que és un retrobament de debò! No pararem fins que el fem junts a Catalunya, que és on per justícia pertoca”, ha dit Turull en una piulada. També Sànchez va compartir un vídeo a les xarxes socials on apareixien asseguts al saló de la Casa de la República amb els també exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí.

“Ni la presó ni l’exili no ens han derrotat. Tres anys i vuit mesos després seguim fins a la victòria, la república en forma d’estat independent”, va assegurar Sànchez.

La visita de Sànchez, Turull, Rull i Forn a Waterloo és la segona d’uns expresos independentistes a l’exili. La primera va ser la del president d’Esquerra Republicana, Oriol Junqueras; l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell, l’exconseller d’Exteriors Raül Romeva i l’exconsellera de Treball Dolors Bassa a la secretària general d’ERC, Marta Rovira, i a l’exlíder de la CUP Anna Gabriel.

Els republicans es van retrobar dimecres a Ginebra, a Suïssa, on van aprofitar per reivindicar que no han claudicat en la defensa de la independència de Catalunya. “Li devem a la gent lluitar per una amnistia que posi fi a la repressió contra tothom i per un referèndum d’autodeterminació”, va assegurar Junqueras.

LA FRASE

Ni la presó ni l’exili no ens han derrotat. Tres anys i vuit mesos després seguim fins a la victòria
Jordi Sànchez
secretari general de JxCat

Cimera Puigdemont-Junqueras

El president d’ERC, Oriol Junqueras, preveu viatjar dimecres a Bèlgica per retrobar-se amb Carles Puigdemont, segons va avançar ahir el portal Nació Digital. La trobada es produirà al cap de tres anys i mig de la declaració d’independència que va marcar l’inici de la repressió contra el procés, l’exili de l’aleshores president de la Generalitat i l’empresonament del que n’era el vicepresident. Els republicans i el partit de Puigdemont, Junts per Catalunya, preparen el retrobament entre els dos màxims artífexs de l’1-O amb el màxim zel des de fa alguns dies. Junqueras estarà acompanyat per la resta de presos republicans indultats: Carme Forcadell, Raül Romeva i Dolors Bassa. A banda de mirar de reconduir unes relaciona que, en els àmbits personal i polític, han tingut no pocs moments tibants, la cimera també hauria de servir per exhibir una imatge d’unitat estratègica de l’independentisme, a banda de tractar qüestions no menors com ara la cohesió interna dins el govern de coalició entre JxCat i ERC.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Aragonès afirma que no abandonarà responsabilitats si no repeteix com a president

barcelona
política

Dolors Feliu no tornarà a presentar-se a les eleccions de l’ANC

barcelona

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona