Política

La foto, la màscara i el distanciament

L’Ajuntament de Barcelona acata la sentència que obliga a tenir una foto del rei a la sala de plens

L’alcaldessa dirigeix el ple amb una mascareta republicana

Colau i Collboni s’enfronten obertament

El canvi de simbologia en aquesta sala s’ha dut a terme per imperatiu i no per estimació

Com en les bones trames argumentals, la vida política de l’Ajuntament de Barcelona ha esperat fins a l’últim ple abans de vacances per animar-se una mica. Els jutges, i la seva insistent dèria per ficar-se en el debat ideològic, també hi han ajudat. D’aquesta manera, la sessió plenària d’ahir va estar marcada per la decisió de l’equip de govern de penjar a la paret de la sala de plens una imatge del monarca Felip VI, en compliment d’una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que l’obliga a posar-la en un lloc principal.

“Hem dut a terme aquest canvi en la simbologia de la sala per imperatiu legal.” Així es va explicar Ada Colau protegida amb una mascareta amb els colors de la bandera republicana. L’alcaldessa va sorprendre els regidors per triplicat; primer pel fet de posar el retrat, després per aparèixer amb la mascareta republicana i, finalment, per alterar l’ordre del dia del ple per explicar per quin motiu des d’ahir al matí un petit retrat del monarca, de 30x40 centímetres, penja discretament en una paret lateral del saló de plens, a tocar de la porta d’una de les dues portes d’accés que flanquegen la presidència.

Colau va explicar que s’havien seguit les recomanacions dels serveis jurídics i el experts de patrimoni de l’Ajuntament i va lamentar el fet que la imatge s’hagi posat “no per estimació, sinó per imperatiu legal”. “Aquest fet ens hauria de fer reflexionar.” Sobre l’ús de la mascareta, Colau va assegurar que era en resposta a les declaracions d’un exministre de la UCD, davant de Pablo Casado, que no el va desautoritzar, en què deia que el sollevament de Franco “no va ser un cop d’estat”.

La intervenció de Colau va obrir un torn de paraula entre tots els representants dels grups polítics que va posar de manifest la divisió que en temes fonamentals existeix entre els dos socis de govern. El socialista Jaume Collboni va mostrar el seu suport a la decisió de penjar el retrat del monarca, però va ser molt crític amb el fet que Colau hagués alterat l’orde del dia i va acusar l’alcaldessa de “tapar” els problemes que de veritat té la ciutat. “No és ponderat fer el debat ara”, va dir Collboni, que més tard va rebre la rèplica de Colau, que va afirmar que “fer una intervenció contra el feixisme no és alterar l’ordre del dia”. Collboni va voler replicar Colau, però aquesta li va negar fins a tres vegades el torn de paraula. La tibantor entre l’alcaldessa i el seu número dos va fer evident que les relacions entre comuns i socialistes no passen pel seu millor moment a Barcelona, tot i que el PSC va treure importància a l’incident.

En un moment de la seva intervenció Collboni va fer notar que ell portava una mascareta amb els colors del moviment LGTBI, i sobre aquest fet i el tapaboques de l’alcaldessa, el regidor de Junts per Catalunya Ferran Mascarell va voler anar més enllà de la gesticulació i va afirmar que “portar mascareta no és important, el que compta és que l’esperit republicà imperi”. Mascarell es va mostrar en contra la presència del retrat, com també ho va fer ERC a través del regidor Jordi Coronas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona