Política

Desconcert a Tunísia després del “cop” del president Saïed

L’acumulació de poder del cap d’estat, que ha destituït el primer ministre i tancat el Parlament, provoca la pitjor crisi des del 2011, però l’exèrcit de moment l’obeeix

Partidaris i detractors es manifesten, i xoquen, per tot el país

Tunísia tremola i la divisió i la preocupació augmenten al carrer. El president del país, Kaïs Saïed, va anunciar diumenge la suspensió de l’activitat parlamentària i la destitució del primer ministre, atorgant-se plens poders executius. Les manifestacions a favor i en contra s’han estès pel país, i han exacerbat la crisi política més greu que Tunísia pateix des de les revoltes que el 2011 van posar fi a dècades de dictadures.

L’exèrcit obeïa ahir les decisions de Saïed i impedia l’entrada de diputats al Parlament. El president, que defensa les seves accions “per salvar Tunísia i la seva gent”, ha anunciat que assumirà la presidència de l’executiu durant un període de transició amb l’ajuda d’un nou primer ministre, que ell nomenarà, després d’haver expulsat el fins ara cap de l’executiu, Hichem Mechichi. Saïed al·lega que fa ús de l’article 80 de la Constitució, que recull que el president pot prendre mesures “excepcionals” en cas de “perill imminent”.

Entre les persones bloquejades a les portes del Parlament hi havia el president de la cambra, Rached Ghannouchi, que també lidera l’islamista moderat Ennahda, el principal partit de govern i formació que ocupa el poder des del 2011. El grup, que es presenta com a guia del procés democratitzador iniciat el 2011, ha acusat Saïed de “cop d’estat”. Yusra Ghannouchi, portaveu de la formació, ha admès la crisi, però ha assegurat que això no és excusa perquè “se suspengui el procés democràtic, sacrificant els progressos fets durant anys”. Des del 2019, Saïed s’ha enfrontat al primer ministre Mechichi i a Rached Ghannouchi en diverses ocasions, bloquejant el nomenament d’alguns ministres. Seguidors del partit Ennahda s’han enfrontat amb la policia als voltants del Parlament exigint la seva reobertura. Alhora, seus del principal partit han estat incendiades arreu. Els atacs els han perpetrat manifestants enrabiats que celebraven les accions de Saïed i que acusen el govern del deteriorament de les seves condicions de vida i de mala gestió en la crisi sanitària.

Els dos manifestants citats pel diari britànic The Telegraph retraten la divisió al carrer. Un jove afirma: “Hem malgastat deu anys de revolució amb aquests polítics”, mentre que un altre home esgrimeix: “Aquests idiotes estan celebrant el naixement d’un nou dictador.” El principal sindicat, contra el qual es fa difícil governar Tunísia, encara no s’hi ha pronunciat.

Televisió tancada

Mouhib Mhmdi, de 21 anys, expressava a principis d’any a El Punt Avui l’alegria per l’etapa democràtica: “Que un periodista pugui criticar qualsevol polític és nou.” A les darreres eleccions, el 90% del jovent va votar Saïed, acadèmic que es presentava com a antídot dels líders tradicionals. Ahir, després de tombar el govern i el Parlament, Saïed va enviar l’exèrcit a tancar les oficines d’Al-Jazeera.

LES FRASES

Hem malgastat deu anys de revolució amb aquests polítics. Hem d’expulsar-los
Hassan Kallel
MANIFESTANT DE TUNIS
La crisi no és excusa per suspendre el procés democràtic
Yusra Ghannouchi
portaveu d’Ennahda, PRINCIPAL partit DE Tunísia


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Orobitg i Viñas, representants de la Selva i el Gironès a la llista d’ERC

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona