Política

opinió

La Cofoe, una oportunitat

En un món globalitzat cada vegada és més clar que els estats s’han d’organitzar per sumar sinergies i interessos per poder ser influents i seguir oferint oportunitats a la ciutadania. Només estats molt grans com la Xina, l’Índia, Rússia o els EUA poden funcionar com una sola entitat. Pel que fa als estats europeus, altres temps dominadors del món, actualment ja no poden anar sols perquè deixarien d’ésser útils i no podrien afrontar amb garanties els grans reptes que té la humanitat sobre la taula, com la sostenibilitat del planeta, la gestió de l’energia, les migracions, l’economia global i digital, etc., perquè aquests reptes depassen els límits i el poder dels estats, especialment dels mitjans i petits.

La fórmula a Europa ja la tenim, és la UE, que engloba vint-i-set estats i pràcticament cinc-cents milions de ciutadans, amb quotes altes de sinergies conjuntes en economia, normes d’interior i també d’exterior, però també és sabut que falta molt encara per funcionar com un estat. De moment, la UE és una unió d’estats que només representen el 6% de la població mundial, però amb més del 20% de l’economia i comerç mundials; per tant, és una àrea econòmica molt important i que competeix amb d’altres com la Xina o els EUA. Naturalment, en no ser un estat, té disfuncions que compliquen i alenteixen respostes a situacions complexes d’abast internacional i també intern.

La UE té també molts aspectes positius, com ara que s’està construint amb acords i consens, sense confrontacions, sota la idea de la pau, la democràcia, la solució pacífica dels conflictes, la tolerància, la solidaritat, el respecte als drets humans i a les minories..., tal com es detalla a l’article 2 del Tractat de la UE. És evident que no sempre es porten a la pràctica aquests valors, però almenys hi són escrits, i es critica des de diferents estaments socials i polítics quan no es compleixen. Pensem que altres estats importants del món no els tenen escrits en les seves constitucions, ni els apliquen. I en aquest escenari, la UE ha posat en marxa la Conferència sobre el Futur d’Europa, la Cofoe, que pretén millorar la qualitat democràtica, logística i resilient de la UE, amb aportacions i millores des de la ciutadania, la societat civil organitzada i la política. Ja s’ha obert el període d’aportar millores i també ja està determinada l’estructura governativa que ho gestionarà. Es tracta ara que aquesta bona iniciativa serveixi perquè algunes de les propostes que arribin a la UE siguin implementades i, per tant, contribueixin a millorar la qualitat democràtica, eficàcia i utilitat de la UE.

Esperem que sigui així, perquè si no la frustració de la ciutadania podria ser important. Tant de bo s’incorporin aspectes com acabar amb la unanimitat a l’hora de decidir o impulsar polítiques comunes en l’àmbit econòmic, de seguretat i d’exteriors. En definitiva, tant de bo es camini amb pas ferm cap a una UE amb capacitat política, semblant a la d’un estat, i, naturalment, preservant la diversitat de les realitats col·lectives que la componen. Som-hi!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona