Política

Els fons europeus s’eleven fins a 1.023 milions

Europa aprova tot el paquet de mesures presentat per la Generalitat per fer front a la pandèmia

Formen part del paquet Next Generation, que s’adreça a les regions europees

Catalunya també rebrà 683 milions del Fons Social Europeu

La Comissió Europea va donar llum verd ahir al paquet de mesures que Catalunya va presentar per valor de 1.023 milions i que s’inscriuen en les ajudes europees anomenades Next Generation, i més concretament en el projecte React, que permet a les diferents regions europees presentar les seves pròpies iniciatives. En aquest cas, Catalunya, tal com reclamava Europa, va presentar una reprogramació de les actuacions englobades abans com a fons Feder per incloure els objectius dedicats a la recuperació econòmica i sanitària com a conseqüència de la Covid-19. De la previsió aprovada, que s’eleva als 1.023 milions fins al 2023, Catalunya rebrà ara ja un primer tram de 893,3 milions, el 87% de l’assignació, que Brussel·les ja havia aprovat dilluns passat.

Els objectius de les actuacions presentades per la Generalitat i que ja tenen el vistiplau europeu s’agrupen en quatre eixos: productes i serveis per a la salut, economia digital, economia verda, i infraestructures que presten serveis bàsics a la ciutadania.

Pel que fa al primer bloc, Brussel·les ja ha enviat 1,2 milions d’euros per al subministrament de tests per controlar els contagis. Altres actuacions en aquest apartat inclouen el desplegament d’un sistema de bugaderia adaptada al context de l’epidèmia i l’adaptació de la logística per als processos de vacunació, entre altres. El segon bloc, la transició digital, inclou una millora de la connectivitat vinculada als serveis públics amb infraestructures de telecomunicacions de nova generació de molt alta capacitat, millorar la competitivitat de les empreses catalanes i vertebrar digitalment tot el territori. La finalitat és “facilitar l’operativitat de l’administració pública per reduir la presència dels ciutadans a les oficines”, diu el comunicat.

Economia verda i digital

El tercer bloc d’actuacions té previst incrementar la cobertura de la xarxa de metro, adaptar-la als col·lectius amb mobilitat reduïda, i treballar en la modernització i digitalització del sistema. També s’hi inclou la construcció de vies ciclistes per impulsar la intermodalitat d’aquest vehicle com a mitjà de transport públic. Finalment, l’apartat d’infraestructures preveu la construcció de nous edificis escolars o l’ampliació de centres ja existents per donar resposta a les necessitats d’escolarització de manera definitiva. També s’inclouen en aquesta línia actuacions de rehabilitació i millores en els centres per actualitzar les seves instal·lacions i adequar-los als estàndards europeus de sostenibilitat energètica i de qualitat de l’aire. Entre els projectes s’inclouen una unitat de protonteràpia, per a la destrucció de les cèl·lules tumorals a través de la radiació de protons i l’adquisició d’un ciclotró de medicina nuclear.

Catalunya, punts negres

Segons l’informe de l’agost del 2020 del Programa Operatiu Inversió en Creixement i Ocupació Feder Catalunya 2014-2020, que va reprogramar les actuacions a causa de la Covid-19 i que planifica la inversió econòmica fins al 2023, Catalunya és una economia competitiva, el seu PIB per ciutadà és sensiblement superior a la mitjana del PIB de la UE i, malgrat la crisi econòmica, les exportacions i la inversió estrangera directa segueixen una evolució positiva. Tanmateix, Catalunya se situa per sota de la mitjana europea en els indicadors del 2020 pel que fa a la taxa d’ocupació, abandonament escolar, pobresa, inversió en R+D, reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle i energies renovables. L’únic indicador en el qual Catalunya obté millors resultats que Europa és el de persones amb estudis superiors.

Els ajuts de la comunitat europea dins el paquet Next Generation es complementaran amb els 683 milions d’euros del Fons Social Europeu (FSE). Així, en total, Catalunya rebrà 1.706 milions.

LA DATA

2023
any
de termini per als projectes que han de permetre la recuperació de la crisi sanitària i econòmica.

LA XIFRA

893,3
milions
van ser aprovats dilluns passat per Europa en un primer tram dels ajuts, que ara pugen a 1.023 milions.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona