Política

El vicepresident de l’Afganistan es proclama “president interí legítim” i demana “unir-se a la resistència”

L’Uzbekistan i el Tadjikistan neguen que el deposat president Ashraf Ghani s’hagi refugiat al seu territori

El vicepresident del govern de l’Afganistan, Amrullah Saleh, ha reivindicat aquest dimarts que ell és “el president interí legítim” d’acord amb el que estipula la constitució del país.

Després de la sortida de l’Afganistan del president Ashraf Ghani i de la caiguda de Kabul a mans dels talibans, Saleh ha assegurat que ell és al país i ha fet una crida “a tots els líders per garantir el seu suport i consens”.

“A diferència dels EUA i l’OTAN, nosaltres no hem perdut la fe i veiem grans oportunitats en el futur. Les amenaces inútils s’han acabat. Uniu-vos a la resistència”, ha piulat Saleh.

El vicepresident afganès ha reconegut que és “inútil” intentar parlar, ara, amb el president nord-americà Joe Biden, i que els afganesos “han de demostrar per sí sols que l’Afganistan no és el Vietnam i que els talibans no són gens semblants al Vietcong”.

Diumenge, el vicepresident va afirmar en un altre missatge que ell “mai, sota cap circumstància”, capitularia davant els terroristes talibans ni decebria als “milions” de ciutadans que el segueixen.


L’Uzbekistan i el Tadjikistan neguen que Ghani s’hi hagi refugiat
El ministeri d’Afers Exteriors de l’Uzbekistan ha desmentit auqest dimarts la presència que el deposat president afganès Ashraf Gani es trobi al seu país, tal com afirmen alguns mitjans de comunicació.

“Segons dades oficials, aquesta mena d’informacions no es corresponen amb la realitat”, ha indicat la cancelleria uzbeka en una nota de premsa, citada per l’agència local Duna.

El mateix comunicat nega l’arribada a la república exsoviètica d’altres personalitats afganeses, com l’ex-vicepresident Abdul Rashid Dostum, que va fugir del país després de la presa pels talibanes de la ciutat de Mazar-e Sharif.

Ghani, que va abandonar diumenge l’Afganistan amb destinació desconeguda, tampoc es troba al Tadjikistan, segons va informar dilluns Dusambé.

“L’avió del senyor Ashraf Ghani no ha entrat a l’espai aeri de Tadjikistan ni ha aterrat al territori del país”, van fonts diplomàtiques. Exteriors destaca que les autoritats del Tadjikistan, país fronterer amb l’Afganistan, no van rebre de la part afganesa cap petició en aquest sentit.

Després de fugir en secret del país i sense fer una renúncia pública al càrrec, Ghani va assegurar en un comunicat que havia abandonat el poder “per evitar un vessament de sang”. I és que segons ell, els talibans estaven disposats a atacar Kabul per derrocar-lo. El polític no ha fet més declaracions ni ha comparegut davant la premsa.

Poc després que Ghani abandonés el país, els talibans van prendre Kabul sense trobar resistència i ja controlen gairebé totes les províncies de l’Afganistan.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia