Política

LA CRÒNICA

Amor etern entre Prada i l’UCE

La Universitat Catalana d’Estiu (UCE) va agrair ahir l’acollida que ha rebut sempre a Prada amb l’atorgament a la vila del Premi Canigó, que distingeix les persones i institucions que han destacat pel servei als Països Catalans. I és que no només enguany s’hi celebra la 53a edició, sinó que, sobretot al llarg del segle XX, va rebre exiliats del sud en “temps dificilíssims”, recordava ahir Jordi Casassas, president de l’equip rector. Temps, per cert, en què encara una majoria de la població hi parlava català. Un dels fundadors de l’UCE, Ramon Gual, va glossar la relació, arrencant en temps de Jacint Verdaguer, que va iniciar aquí el seu famós ascens al Canigó, però agraint també el suport dels 15 ajuntaments que ha tingut Prada en l’últim segle. Va recordar així la vinculació de Pompeu Fabra, que hi és enterrat; de Pau Casals, que hi va ser declarat ciutadà d’honor, o de les diades d’estudis catalans que als anys quaranta considera “prehistòria” de l’UCE. En temps moderns, citava el suport sempre del batlle Jean François Denis, i d’un altre que és ara el primer ministre francès, Joan Castex. “Sempre ens va ajudar en tot el que se li va demanar”, agraïa, mentre recordava que ara, a diferència del seu antecessor Manuel Valls, “no li fa cap vergonya” parlar català en públic. Gual, això sí, lamentava alguns episodis, com que l’aperitiu que el primer dia havien de fer enguany a la seu de la prefectura, que ja havien permès les autoritats locals, va ser denegat a última hora a instàncies del ministeri “perquè podia venir Puigdemont”.

Visiblement emocionat, l’alcalde actual, Yves Delcor, agraïa la “lliçó d’història” de Gual, i corresponia al gest amb un compromís a seguir treballant en el futur en la mateixa direcció. “Per tot el temps que em quedi miraré de refer la llengua i la cultura catalana”, prometia. Amor per sempre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia