Política

Cuixart apressa Aragonès a vetllar pel català a la televisió

El president d’Òmnium insta el cap de l’executiu a fer passos perquè TV3, IB3 i A punt es vegin arreu dels Països Catalans

També demana “unitat” a l’independentisme davant el diàleg amb l’Estat

La situació en què està la llengua catalana en el sector audiovisual, i més explícitament en l’àmbit televisiu, va ser un dels eixos sobre els quals va pivotar la trobada que el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, va mantenir ahir a la tarda a Palau amb el cap del govern català, Pere Aragonès. A la reunió també hi van participar els presidents d’Acció Cultural del País Valencià, Anna Oliver, i de l’Obra Cultural Balear, José de Luis, ja que un dels seus propòsits era el d’assolir un compromís polític de la Generalitat per batallar a favor que les diferents cadenes que cohabiten als Països Catalans –TV3, IB3 i A Punt– es puguin veure a tots els seus territoris. És a dir, al Principat, les Illes o el País Valencià. A la sortida de la cimera, Cuixart va insistir que aquesta reciprocitat “és tècnicament possible”, i va mostrar el seu convenciment que els diferents governs implicats “s’hi posaran bé perquè, definitivament, els ciutadans dels Països Catalans puguin gaudir de tots els continguts en català”. Malgrat que la predisposició de la Generalitat pugui ser d’entrada favorable a aquesta reclamació, el responsable d’Òmnium va insistir que seran insistents perquè sigui així –“hem demanat a Aragonès ser proactiu per avançar en la normalitat que ens sembla que fa falta i que ha costat molts anys de batallar poder aconseguir”– i, en idèntica mesura, va demanar sumar esforços davant la preocupació, compartida, per l’avantprojecte de la llei audiovisual: “Hem decidit seguir-ho de molt a prop.”

Per la seva part, la presidenta d’Acció Cultural del País Valencià va instar l’executiu de Ximo Puig a mostrar la mateixa predisposició que el govern català perquè “la reciprocitat sigui una realitat a curt termini”. “Hi ha tres governs amb bona sintonia que poden permetre que aquesta col·laboració social i cívica es traslladi a l’àmbit polític”, va rematar Anna Oliver, mentre que el responsable de l’Obra Cultural Balear va recordar que l’espai comunicatiu català “no només és comunicatiu, sinó també cultural i lingüístic, i té un vessant eminentment econòmic molt important”.

La taula de diàleg

Tot i que no es va dir si a la reunió es va parlar o no de política, al matí Cuixart va anar a RAC1, on sí que va passar revista a l’actualitat. Allà va fer una crida a plantejar una proposta conjunta “en ferm” a la taula de diàleg i a deixar de “tirar-se els plats pel cap” entre partits independentistes. Alhora, va lamentar que aquestes mateixes formacions siguin “incapaces” de donar valor a la victòria que suposa haver aconseguit el reconeixement de l’existència d’un “conflicte polític”. Així mateix, va fer una crida a no trencar ponts amb el PSC.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

País Basc

El candidat del PNB rep un atac amb esprai pebre en sortir d’un míting

barcelona
estats units

El jutge adverteix que no permetrà a Trump intimidar els jurats

barcelona
política

Puigdemont: “L’independentisme ha obert camí a Europa defensant drets”

barcelona

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE preparen noves sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts