Política

El govern espanyol diu que no s’hauria assegut a la taula amb Sànchez i Turull

La ministra assegura que l’escenari de treball era entre governs i per això els sembla bé la proposta d’Aragonès

La Moncloa posarà el focus en l’economia

La ministra portaveu, Isabel Rodríguez, va assegurar ahir que el govern espanyol no s’hauria assegut a la taula de negociació ni amb Jordi Sànchez, ni amb Jordi Turull ni tampoc amb Míriam Nogueras en cas que la proposta de Junts hagués tirat endavant. “Absolutament no”, va respondre en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres quan se li van plantejar els primers noms. Rodríguez, però, no va voler entrar en més detalls pel que fa als expresos polítics i va atribuir la decisió al fet que sempre es va parlar que la reunió de treball seria entre governs. Per aquest motiu, assenyala, els sembla bé la proposta que havia presentat el president Pere Aragonès un moment abans i que circumscriu la delegació als dos consellers republicans, Laura Vilagrà i Roger Torrent, si no hi ha canvis en la proposta de Junts. Rodríguez també va voler expressar el màxim respecte per les decisions del president de la Generalitat. “És la persona legitimada per decidir qui representa el govern”, va afegir-hi.

Quant als temes que es tractaran en la trobada d’avui, es dona per fet que la reunió servirà bàsicament per reiterar la metodologia aprovada en l’última taula de diàleg, el febrer del 2020; ara hi ha nous dirigents al capdavant. Amb tot, la ministra portaveu sí que va avançar que la carpeta espanyola estarà formada bàsicament per treballar temes com la superació de la pandèmia, la recuperació econòmica de la crisi sanitària i la modernització de l’economia perquè “generi millors ocupacions i oportunitats”, va afirmar. “Els temes que avui interessen a Catalunya”, hi va afegir, i que tenen a veure amb aquelles “decisions que seran positives” per al futur de Catalunya.

“Venim amb ganes de negociar i recuperar el diàleg amb Catalunya”, insistia la portaveu, que espera que les trobades s’allarguin en el temps i no pas com la darrera, que va quedar interrompuda per la pandèmia i després per les eleccions catalanes.

La negociació serà llarga

El president espanyol, Pedro Sánchez, creu que la negociació per desencallar el conflicte serà llarga, i rebutja així el termini de dos anys que havia establert la part catalana a l’inici de la legislatura.

Durant la sessió de control al Senat, Sánchez va afirmar que les discrepàncies entre ERC i Junts sobre la taula de diàleg fan evident que “el diàleg serà llarg”. Sánchez és partidari de no posar terminis “per evitar frustracions” i de cap manera veu que es pugui arribar a un pacte en aquests dos últims anys de legislatura. “El que ha passat en deu anys no ho resoldrem en dos anys, ni en tres, ni en quatre”, asseverava. “Tenim al davant molt de camí, i el govern d’Espanya té la voluntat, l’actitud, la determinació i la responsabilitat d’estat de provar de resoldre aquest problema”, va sentenciar.

La reunió es farà demà a la tarda i, de moment, per part de la delegació del govern espanyol hi ha prevista l’assistència del president, Pedro Sánchez; la vicepresidenta, Yolanda Díaz, i els ministres Félix Bolaños –que actuarà de coordinador del grup–, Isabel Rodríguez i Miquel Iceta. Raquel Sánchez i Manuel Castells no hi seran finalment, segons que va anunciar ahir a la nit la Moncloa. La delegació catalana estarà representada únicament pel president, Pere Aragonès, i els consellers Laura Vilagrà i Roger Torrent. Abans de la trobada, hi haurà una breu reunió entre els dos presidents i després inauguraran la taula de diàleg, però marxaran. La trobada està prevista al Palau de la Generalitat.

LA XIFRA

10
persones
s’asseuran a la taula de diàleg; set del govern espanyol i tres de l’executiu català, incloent-hi els presidents.

LES FRASES

Catalunya aporta el 20% del PIB i és necessari que participi d’aquesta recuperació
Isabel Rodríguez
ministra portaveu i de territori
El que ha passat en deu anys no ho resoldrem en dos anys, ni en tres, ni en quatre
Pedro Sánchez
president del govern espanyol


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs