Política

El ple aprova definitivament declarar Barcelona àrea de mercat d’habitatge tens

La declaració permetrà regular els preus del lloguer d’acord amb la llei catalana de contenció de rendes

El ple de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat aquest dimecres de forma definitiva declarar àrea de mercat d’habitatge tens tot l’àmbit del municipi de Barcelona.

La declaració permetrà regular els preus del lloguer a la ciutat d’acord amb la llei catalana de contenció de rendes durant cinc anys més, el termini màxim que preveu la legislació.

El text s’ha aprovat amb el vot favorable dels dos grups de govern, Barcelona en Comú i el PSC, a més d’ERC i JxCat. En canvi, Cs, PP, Barcelona pel Canvi i la regidora no adscrita Marilén Barceló hi han votat en contra.

Al ple del mes de juliol ja es va aprovar inicialment la declaració i ara s’ha ratificat després del període d’al·legacions.

Per raons administratives s’ha hagut de convocar un ple extraordinari ja que calia aprovar la declaració abans del dia 21 i el ple ordinari d’aquest mes no se celebra fins el dia 28.

I és que tal com preveu la norma, el municipi de Barcelona té la competència en fer aquesta declaració perquè hi sigui d’aplicació la regulació de preus del lloguer un cop passat el primer any de vigència de la llei.

Les característiques particulars de la nova declaració de Barcelona com a àrea de mercat d’habitatge tens és que aquesta serà per un període de cinc anys, la minoració en un 5% del preu de referència segons l’índex de preus de la Generalitat, i la inclusió d’habitatges d’una superfície útil superior als 150 m2.

Martín: “És lògic que tinguem una regulació”

La regidora d’Habitatge, Lucía Martín, ha explicat que durant el mes d’agost van rebre al·legacions presentades per l’Associació de promotors i constructors de Catalunya, la Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona i l’associació de propietaris Asval.

“Si atenem els impulsors (de les al·legacions) sembla evident que l’actual regulació de lloguers no atempta contra la majoria”, ha reblat Martín, que ha criticat que grans empreses intentin “perpetuar” un model de negoci que és “incompatible” amb el dret a l’habitatge.

Martín ha defensat que la política de regulació de lloguers fa anys que funciona amb normalitat en països com Alemanya, França o Suïssa i ha recordat que Espanya és un dels estats on els llogaters destinen més recursos a pagar un lloguer.

A més, també ha negat que s’hagi complert cap dels “vaticinis” del lobby immobiliari respecte el que causaria la regulació dels lloguers i ha explicat que, per contra, l’oferta de lloguer s’ha “disparat” i s’han estabilitzat preus.

“És lògic que tinguem una regulació similar a altres ciutats europees que lluiti contra l’especulació? Nosaltres pensem que sí”, ha conclòs.

Suport d’ERC i JxCat

La declaració s’ha aprovat gràcies al suport d’ERC i JxCat, que igual que els grups de govern han votat favorablement.

La regidora republicana Eva Baró ha assenyalat que Barcelona fa avui “un pas definitiu” però alhora ha estat crítica amb els Comuns perquè ho han fet “per la porta del darrere” i quan queden pocs dies perquè acabi el termini. També ha criticat que hagin anat “a remolc” i ha indicat que el seu paper ha estat “decebedor”.

En una línia similar s’ha expressat la regidora de JxCat Neus Munté, que ha afegit que “ja és hora” que el govern espanyol es responsabilitzi de la situació que pateix la ciutadania en relació a l’habitatge.

Rebuig de Cs, PP i BCanvi

Des de Cs, Luz Guilarte ha qualificat la declaració com “absolutament populista” i ha retret als grups independentistes que hi han donat suport que han “eludit” les seves promeses de construcció d’habitatge públic de lloguer a Catalunya.

El PP ha recordat que van portar al TC la llei catalana i Óscar Ramírez ha vaticinat que declarar Barcelona com àrea de mercat tens tindrà un efecte bumerang contrari al que es persegueix.

Eva Parera, de Barcelona pel Canvi, ha criticat especialment que s’hagi fet el tràmit d’urgència habilitant el mes d’agost per fer al·legacions.

A banda, ha apuntat que genera inseguretat jurídica al sector perquè es fonamenta en una llei recorreguda. A més, Parera ha afirmat que “vulnera els drets dels propietaris”.

La regidora no adscrita Marilén Barceló ha afegit que les polítiques d’habitatge s’han de fer amb el consens “de tots els sectors implicats” i ha assenyalat que el sector privat “no és l’enemic”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Israel ataca l’Iran amb drons

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional espanyola tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona