Política

Puigneró: “Si algú pensa que el conflicte entre Catalunya i Espanya es podrà resoldre excloent JxCat, va mal encaminat”

El vicepresident lamenta que “es qüestioni” la delegació proposada i diu que és “molt lleig” vetar Turull i Sànchez

El vicepresident del govern, Jordi Puigneró, ha avisat que el conflicte entre Catalunya i Espanya no es podrà resoldre “excloent” JxCat i ha assegurat que creure això “no té cap sentit”. “Si algú pensa que el conflicte es podrà resoldre sense la participació de JxCat va mal encaminat”, ha advertit en una entrevista a RAC1 just el dia que s’ha de reunir la taula de diàleg. Previsiblement no hi assistirà ningú de Junts després que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, limités la participació només a membres del Govern. Puigneró ha lamentat que “es qüestioni” la delegació proposada per Junts i ha remarcat que és “molt lleig” que “es veti” Jordi Turull i Jordi Sànchez, presos indultats i dirigents de Junts.

Puigneró ha lamentat que des d’ERC i el govern espanyol “es qüestioni” els membres proposats per Junts –Puigneró, Sànchez, Turull i la líder de JxCat al Congrés, Míriam Nogueras- i ha apuntat que aquesta és una decisió que hauria de pertocar només a qui escull els representats. El vicepresident ha recordat que en la primera reunió de la taula de diàleg hi havia persones que no formaven part del Govern.

Puigneró ha assegurat que darrere del “veto” hi ha el govern espanyol perquè, segons creu, no volen seure en una taula on a l’altre cantó hi hagi Turull i Sànchez. Tot i això, ha dit que és “molt lleig” vetar-los. “No podem acceptar que se’ns exclogui i es veti persones tan honorables; la taula ha de començar amb confiances per part de tots”, ha manifestat.

A banda, Puigneró s’ha mostrat molt contundent en afirmar que no hi ha hagut “mai” cap acord ni verbal ni escrit amb Aragonès perquè la negociació fos de govern a govern. El vicepresident ha puntualitzat que hi va haver “converses” on el president va expressar la seva “voluntat” però ha remarcat que en cap cas Junts va acceptar-ho. Puigneró ha assegurat que Junts no ha incomplert l’acord, sinó que han estat “molt escrupolosos” per mantenir-se dins del marc del pacte.

Durant l’entrevista, Puigneró ha insistit que no pretenen deixar la cadira buida a la negociació però ha remarcat que no hi poden assistir perquè se’ls ha “exclòs”. En aquest sentit, ha subratllat que mentre no canviï la situació no podran anar-hi. De moment, ha dit, deixaran que “arrenqui” i veuran com evoluciona, i ha garantit que no pretenen ser “qui bloquegi la taula”.

Paral·lelament a les declaracions de Puigneró, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha estat entrevistada a Catalunya ràdio, on ha negat que la Moncloa sabés els noms de la delegació catalana i que per tant els hagués vetat. En ser preguntat per si això implicava que el veto l’havia imposat ERC, Puigneró no ha volgut entrar en la polèmica i ha dit que això s’hauria de preguntar als republicans.

Crisi “reconduïble”

Les discrepàncies pels noms a la delegació catalana de la taula de diàleg han provocat una crisi considerable a l’executiu just a les portes de la negociació. Puigneró ha tret ferro al conflicte i ha assegurat que tots els governs de coalició tenen crisis i tensions, remarcant que “és normal”. Segons ha assegurat, es tracta d’una “tensió reconduïble” i ha garantit que el Govern “no perilla en absolut”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona