Política

ERC i JxCat exploren vies per fer un seguiment de la taula

Artadi advoca per desplegar l’acord de legislatura que inclou crear una comissió parlamentària per monitorar la negociació

Vilalta admet contactes, i insisteix als socis que siguin a la mesa

Malgrat la crisi viscuda entre ERC i Junts per Catalunya la setmana passada per la delegació catalana a la taula de diàleg, els ponts continuen intactes i hi ha converses per treballar en el monitoratge de la negociació amb La Moncloa més enllà de la no participació de JxCat. A part del permanent contacte entre el president, Pere Aragonès, i el vicepresident, Jordi Puigneró, per informar-lo puntualment dels eventuals avenços que hi pugui haver, els dos partits exploren la possibilitat de crear una comissió al Parlament per fer el seguiment de la negociació.

Es tracta, de fet, d’un dels acords recollits al pacte de legislatura signat per les dues parts, que podria veure la llum, si l’exploració fructifica, en el debat de política general que se celebrarà la setmana vinent. De moment, encara no hi ha res tancat; la portaveu de JxCat, Elsa Artadi, va recordar ahir que, al marge de si s’inclou finalment al debat, “fora bo que tots els elements que estan a l’acord de legislatura amb ERC es posessin en vigor i tiressin endavant al més aviat possible”. “Nosaltres l’estem seguint lleialment i, per tant, esperem que allò que es va negociar fa pocs mesos tingui recorregut”, va reblar Artadi, que va recordar que encara no s’ha tancat el termini per registrar propostes de resolució per al ple i s’estan negociant amb els republicans les iniciatives que poden consensuar. “Encara estem en la fase d’anàlisi, és evident que hi haurà contingut polític al voltant del conflicte que viuen Catalunya i l’Estat espanyol”, va avançar la portaveu. “L’acord de legislatura que nosaltres sí que estem complint diu que l’execució, l’orientació i els resultats d’aquesta taula han de tenir un monitoratge amb uns objectius clars perquè es pugui garantir l’avaluació i que es comparteixi amb les formacions independentistes”, va insistir Artadi.

Des d’ERC també s’admetia ahir que, tot i que els governs no s’han posat presses en la taula de negociació, haurà d’anar-hi havent “concrecions”, i la intenció és fer-ne un procés de “seguiment i avaluació” a mesura que es puguin anar aconseguint acords. En aquest sentit, la secretària general adjunta, Marta Vilalta, també indicava que caldrà algun mecanisme específic que se n’encarregui, per la qual cosa ja hi està havent els “contactes bilaterals necessaris” amb Junts. “I si s’ha d’articular algun espai, es farà”, reblava. Això sí, deia que els contactes encara estan en una fase inicial, i que al capdavall caldrà deixar “a consideració del govern” que defineixi com es fa la fiscalització. “El procés requereix discreció, però alhora tenim la voluntat de fer un exercici de transparència”, puntualitzava.

En tot cas, després de la crisi de la setmana passada que va acabar sense cap membre de Junts en el reinici de la mesa de negociació, ERC insistia a convidar ahir els socis “que s’hi reincorporin”, a fi que la delegació catalana tingui més força. “Els instem que puguin participar-hi, atès que compartim projecte i objectiu… Doncs compartim també l’instrument que tenim ara al nostre abast!”, resumia, mentre renyava: “No n’haurien d’haver sortit mai.” Vilalta està convençuda que “en les properes setmanes” Junts tornarà a la taula, si bé uns i altres es mantenen enrocats sobre la conveniència que hi participin només membres del govern o no.

ERC, a banda, instava el PSOE i Podem a dir quin projecte polític tenen per a Catalunya, ja que l’agenda del retrobament que va posar sobre la taula el president espanyol, Pedro Sánchez, no ho és, ja que es veu com tot just “un llistat de punts en què el govern vol poder influir en el dia a dia del país”. Els republicans creuen que “és necessari” que avancin les converses de la taula perquè l’Estat pugui plantejar quin projecte presenta com a alternativa a una República, perquè després la ciutadania pugui decidir “quin és el més vàlid”.

Llei electoral

D’altra banda, Vilalta va explicar que el grup parlamentari d’ERC ha enviat una carta a tots els altres, tret de Vox, convidant-los a obrir una ponència conjunta a fi d’elaborar finalment una llei electoral pròpia, aprofitant si és possible els treballs que ja s’havien fet en legislatures anteriors, que no van acabar cristal·litzant en res.

Artadi va replicar que JxCat ja té la feina pràcticament feta en aquesta carpeta i va recordar que abans de les eleccions el seu partit va fer un intent per pactar elements per combatre l’abstenció: “No ens en vam sortir amb els diferents grups parlamentaris, inclòs ERC, però quan es vulgui reprendre, benvinguts, som aquí”, deia. El PSC va recordar que ells ja van fer també la proposta, i va demanar als grups que, si s’hi han de tornar a posar, ho facin “amb rigor i seriositat”.

LES FRASES

L’acord de legislatura que nosaltres sí que estem complint diu que la taula ha de tenir un monitoratge
Elsa Artadi
Portaveu de JxCat
Deixem a consideració del govern que trobi els millors mecanismes per fer el seguiment
Marta Vilalta
portaveu d’erc

Junts vincula l’amnistia amb el pressupost espanyol

L’oferta diària de Junts a ERC i la CUP per fer un front comú al Congrés per negociar el pressupost de Pedro Sánchez va anar acompanyada ahir d’una vinculació a “avenços” en l’exercici del dret a l’autodeterminació i en una llei d’amnistia, matèries que s’aborden a la taula de diàleg, de la qual JxCat no forma part. Segons Elsa Artadi, la negociació ha d’anar “més enllà” de partides pressupostàries per incloure també els fons Covid i fons europeus: “Seria un error i una pèrdua d’una oportunitat per part de l’independentisme que no ens adonéssim que la negociació pot anar més enllà que pròpiament les partides pressupostàries”, apuntava.

Marta Vilalta va “celebrar” la invitació de Junts a negociar conjuntament el pressupost de l’Estat, ja que “l’any passat se’n van autoexcloure”. “Farem les reunions de coordinació que facin falta, estem oberts a parlar-ne”, contestava, a fi d’intentar fer valdre “tota la força”. “Segur que hi ha reivindicacions compartides”, postil·lava, tot i que recordava que encara no hi ha cap projecte sobre la taula. Això sí, Vilalta evitava lligar-ho tan directament a la taula de negociació com Artadi. “Són negociacions en paral·lel, però el clima ha de ser favorable; no som els del no a tot ni els de com pitjor, millor”, es desmarcava. El que sí que fa ara ERC és analitzar si s’han complert els compromisos adquirits per l’Estat en el pressupost d’enguany, a què va donar suport, tot i que ja avançava que n’està “molt lluny”. “Faria bé el govern de l’Estat de posar-se les piles en les setmanes que venen per complir”, subratllava. Un dels compromisos era tot just la formació d’una comissió conjunta que fes una avaluació exhaustiva entre ministeris i conselleries, com es va refermar en la bilateral de l’agost. “Exigim que es faci al més aviat possible”, instava.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona